2024. április 26. - Ervin

Negyedszázados a Katona!

A Katona József Színház az idén ünnepli független társulati létezésének 25 éves évfordulóját; a jubileumi évad alkalmából Notóriusok címmel előadássorozatot, az emlékezetes produkciókból vetítéseket és közönségtalálkozókat szerveztek.
2007. november 16. péntek 16:22 - Hírextra
Máté Gábor főrendező a pénteken Budapesten tartott tájékoztatón elmondta: a Notóriusok című előadássorozatban a darabok a magyar színművészet különböző furcsa, jeles és kevésbé jeles eseményeit dolgozzák fel.

A sorozat első darabja Zsámbéki Gábor rendezésében Az emberek veszedelmes közelségében című előadás, amelyet már bemutatott a színház. A következő premier, a Thália Társaságról szóló produkcióé december 6-án lesz a Kamrában. Ezt követően Szacsvay Imréről, Bárdos Artúrról, Bajor Giziről, Egressy Gáborról, Jászai Mariról szóló darabokat tűznek műsorra, majd az évad végén a jelenlegi színházi struktúra vitáról állítanak színpadra zenés-táncos revüt.

Az elmúlt 25 évről elmondta: 1982-ben 35 művész volt tagja a társulatnak, idén 30-an vannak. Az 1982-83-as évadban 292 előadást játszottak székhelyükön és 18-at vidéken, a 2006-2007-es évadban pedig 337 előadást láthatott a közönség a székhelyen, 13 előadást vidéken, 30-at külföldön. 1982 óta a színházban 171 bemutató volt, a legtöbb premiert, 12-őt az 1996-97-es évadban tartották.

Máté Gábor szólt arról, hogy a legtöbbször a Portugál című darabot játszották, amelyet Lukáts Andor rendezésében 1998-ban tűzött műsorra a színház a Kamrában, pár éve már a nagyszínpadon adják elő, december 23-án láthatja 245-ször a közönség. Az Ascher Tamás rendezte Három nővért 238-szor, a Zsámbéki Gábor rendezte Übü királyt 230-szor játszotta a színház, végig a nagyszínpadon.

A 25 éve a színháznál dolgozó művészek közül a legtöbb szerepet, 50-et Szirtes Ági játszotta, Szacsvay László 49, Bodnár Erika 46, Bán János és Újlaky Dénes 40-40, Kun Vilmos 33, Máthé Erzsi 27, Olsavszky Éva 20 szerepben lépett színpadra.

Zsámbéki Gábor, a teátrum igazgatója kiemelte: nem jellemző a színházi világra, hogy 25 évig ugyanazon a helyen dolgozhatnak. Az épület történetéről elmondta: 1918-ban Bárdos Artúr alapította a Katona mai épületében a Belvárosi Színházat. A házban később működött mozi is, amikor színházként funkcionált, egymásnak erősen ellentmondó típusú társulatok működtek benne.

"Az, hogy nekünk otthonunk van, és ilyen hosszú ideje, az különleges állapot, és meg kell tudnunk becsülni" - mutatott rá az igazgató. Zsámbéki Gábor hozzátette, hogy ez a biztonságérzet ellustuláshoz, önelégültséghez vezethet, feladatuk ezért az volt, hogy ennek ne engedjenek teret, érzékenyek maradjanak a társadalom eseményei, problémái iránt, ne veszítsék el a mohóságukat a szakmai fejlődés iránt.

"Az életben maradáshoz szükséges inspirációt mi itt szerezzük be 25 éve" - mondta Gothár Péter rendező a társulatot jellemző frissességről, az egymás iránti nem szűnő érdeklődésről.

Szolnoki András szerkesztő beszámolt arról, hogy a Magyar Televízió színházi tematikus héttel köszönti a 25. évadot. Az m2-n március 25-től 31-ig minden este egy Katona József Színházban felvett előadást vagy tévéjátékot sugároznak.
Wéber Edina sajtóreferens az évfordulón tervezett programok közül kiemelte a színház emlékezetes előadásaiból havi egy alkalommal tervezett DVD-vetítéseket a Sufniban, valamint közönségtalálkozókat is szerveznek. Tavasszal a színház előadásaiból DVD-csomag kiadását tervezik. A nézőtéri büfé előtt pedig hatalmas térkép jelöli azokat a városokat, ahol a színház előadásaival vendégszerepelt. A Katona József Színház eddig összesen 39 ország 79 városában mutatta be produkcióit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását