2024. március 29. - Auguszta

Magyar kerecsensólymok kalandjai

"Pár hónap alatt többet tudtunk meg a kerecsensólyom kóborlási és vonulási szokásairól, mint az előző ötven év gyűrűzéseivel" - állítja Prommer Mátyás, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.
2007. november 16. péntek 09:32 - Hírextra

A Magyar Madártani Egyesület és a LIFE Kerecsensólyom-védelmi Program szakemberei idén tíz fiatal kerecsensólyomra szereltek műholdas jeladót, abból a célból, hogy megismerjék a védett madár vonulási szokásait, valamint felderítsék időszakos megtelepedési, illetve telelőterületeit.
A júniusi első jelölés óta hatalmas mennyiségű információ gyűlt össze a madarak mozgásáról. Ebből kiderült, hogy a 10 kerecsenből nyolc érte meg az őszi vonulási időszakot, közülük négy jutott el a Földközi-tenger vidékére.

Két madár Szicíliában tartózkodik jelenleg, nagyjából ugyanazon a helyen. Egyikük egy hónapja van ott, miután 1535 kilométert tett meg a Kárpátaljától, ahol hosszabb ideig tartózkodott. A másik a napokban érkezett meg.

Egy kerecsensólyom a líbiai partvidéknél tűnt el, feltételezhetően solymászati célra fogták be, vagy természeti csapás (homokvihar) áldozata lett.

A negyedik jelölt madár Görögországon át Egyiptomba repült, majd onnan Líbiába. Ő az eddigi rekorder, legalább 3100 kilométert repült - derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből.
A Lehel nevet viselő madár Belgrád környékén "táborozott le". Egy másik a Felvidéken tartózkodik, de pontos helyét nem tudják bemérni, mert alacsony az adó telepének töltöttsége.

Két kerecsensólyom a magyar-román határ közelében tartózkodik.

Az adatokból a madarászok megismerik a kerecsensólymok pihenő- és a telelőterületeit, vonulási útvonalait. Az információk alapján feltárhatják a veszélyeztető tényezőket, ez a hatékony védelemhez vezető első lépés.

A kerecsensólyom - amely az ötvenforintos érmén is látható - egész elterjedési területén veszélyeztetett faj. Az ázsiai állományt a kihalás fenyegeti, de számuk Európában is folyamatosan csökken. Egyedül a magyar-szlovák állomány mutat enyhe növekedést. A védelmi
program kezdetén, 1980-ban 30 kerecsensólyom-pár volt Magyarországon, jelenleg 180 lehet. Egy-egy madár eszmei értéke egymillió forint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását