2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Drámai helyzet a börtönökben

Répássy Róbert írásbeli kérdése Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterhez. A képviselő levelében drűmai képet rajzolt a büntetés-végrehajtás hazai helyzetéről.
2007. november 16. péntek 11:25 - Hírextra
Tisztelt Miniszter Úr!

A tegnapi napon (2007. november 14-én) az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága kihelyezett ülést tartott Debrecenben, a Debreceni Ítélőtábla épületében. Az ülésen részt vett – többek között – Csere László bv. vezérőrnagy úr, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka is. Csere László beszámolt a büntetés-végrehajtás jelenlegi helyzetéről, aktuális problémáiról. Az országos parancsnok beszámolójából a következők derültek ki:

A büntetés-végrehajtás jelenlegi helyzete drámai, nem tudják feltölteni a fogvatartottakra felügyelő tiszthelyettesi státuszokat, az álláshelyek feltöltöttsége alig több mint 80%-os. Óriási a szervezetben a fluktuáció, amelynek alapvető oka a börtönőrök rendkívül alacsony fizetése, őrzési pótlékuk fedezetének hiánya. Az épülő új szombathelyi börtönt nem fogják tudni betelepíteni, mert nincs elég jelentkező a rabok felügyeletére. A Rendőrség és a Határőrség összevonása miatt feleslegessé váló, kiképzett rendőrökből, határőrökből gyakorlatilag senkit nem tudnak átvenni, mert rosszabb anyagi feltételeket tudnak csak nekik ajánlani.

A beszámolóban az is elhangzott, hogy van olyan börtön Magyarországon, ahol éjszaka egyetlen fegyveres őr teljesít szolgálatot. Az őrzési feladatokban immáron a közalkalmazotti állománynak is részt kell vennie, mert nem tudják a szolgálatot másképp kiállítani. A személyi állomány fegyelmi helyzete kritikus. Mindennaposak az alacsony fizetések miatti vesztegetési kísérletek. A büntetés-végrehajtás jelenlegi helyzete komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordoz magában.

Miniszter Úr! Tud-e Ön ezekről a problémákról? Miért nem számolt be erről eddig az Országgyűlésnek? Kezdeményezte-e a büntetés-végrehajtás rendkívüli gyorssegélyben részesítését? Hogyan kívánja a büntetés-végrehajtásban kialakult helyzetet megoldani?



Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2007. november 15.

Tisztelettel:

Dr. Répássy Róbert
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kiadó: FIDESZ frakció
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását