2024. április 23. - Béla

A homoszexuálisoknak több jogot adna a kormány

A kormány a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot; az új jogszabály számos területen adna a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek jelenleg csak a házastársakat megillető jogokat - mondta Da
2007. november 16. péntek 14:50 - Hírextra
A kormányszóvivő emlékeztetett: egymillió ember él élettársi kapcsolatban, és ezek az emberek az élet számos területén hátrányt szenvednek, amiért nem házasságban élnek. Példaként említette, hogy mivel az élettársi kapcsolat nem vagyonközösség, ezért az élettársak nehezebben kaphatnak bankhitelt.

Hozzátette: egyes szociális juttatásoknál - mint a családi pótlék és a gyes - a házasságban élők többnyire jobban járnak, mint az élettársi kapcsolatban élők. Az együttélésnél mindenki csak a saját gyereke után jogosult a támogatásra, míg a házastársak gyerekeit "összeszámítják". A kormány tervei szerint ez megváltozna, és ugyanazok a szabályok vonatkoznának a bejegyzett élettársi kapcsolatra, mint a házasságra.

A házasságban élőknek 5 év együttélés kell ahhoz, hogy az elhalt fél után a házastárs jogosult legyen az özvegyi nyugdíjra, élettársaknál pedig 10 év. A kormány javaslata szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek is elég lenne a jövőben az 5 év az özvegyi nyugdíjra jogosultsághoz.

Tendencia, hogy csökken a házasságkötések száma, egyre többen élnek együtt élettársként. A kormány lehetőséget kíván teremteni arra, hogy ezek az emberek is a házasfeleket megillető jogosítványokat kapjanak - mondta a kormányszóvivő.

A javaslat szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők öröklésére ugyanaz a szabály vonatkozik majd, mint a házasságban élőkre. A vagyonjogi területen is ugyanazok a jogok és kötelezettségek vonatkoznak majd a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre, mint a házastársakra. A bejegyzett élettársi kapcsolatot ugyanúgy anyakönyvvezető előtt kell bejelenteni, ahogy a házasságot.

Daróczi Dávid hozzátette: a kormány javaslata szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők ugyanolyan jogokat kapnak majd a szociális juttatások terén is, mint a házastársak. Hangsúlyozta: a bejegyzett élettársi kapcsolatnál a kormány azt javasolja, ne tegyenek különbséget aszerint, hogy az együtt élő felek milyen neműek, így az vonatkozni fog a férfi-nő, valamint a férfi-férfi és nő-nő kapcsolatra is.

Mint mondta, egyes területeken továbbra is megmarad a különbség a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat között. Ilyen, hogy nem fogadhatnak közösen örökbe gyermeket a bejegyzett élettársi kapcsolatban együtt élők, és ez érvényes lesz nem közös gyermekeik örökbe fogadására is. Erre továbbra is csak a házasfeleknek lesz lehetőségük.

Különbség lesz, hogy míg házasságot 18 évnél fiatalabbak is köthetnek engedéllyel, bejegyzett élettársi kapcsolat csak ennél idősebbek között lesz lehetséges. A bejegyzett élettársi kapcsolatban élők egymás nevét is felvehetik, és össze is kapcsolhatják a két vezetéknevet, de nem használhatják a "-né" formulát.

A bejegyzett élettársi kapcsolat megszűnésénél nincs szükség válóperre, ha nincsenek vitás kérdések, a felek közjegyző előtt nyilatkoznak a megszűnésről. Vagyonjogi vita, vagy közös gyermek esetén azonban csak bíróság előtt lehet felbontani a kapcsolatot.

A kormány a jövő héten nyújtja be a javaslatot, ezzel egy hosszabb jogalkotási folyamat indul el: 120 törvényen kell "átvezetni" az új jogintézményt, ezek közül néhány kétharmados többséget igényel - mondta. Példaként említette a nemzetbiztonsági átvilágításról szóló törvényt, amelyben az új jogintézmény miatt szükséges a formanyomtatvány módosítása, hiszen a törvény elfogadása esetén 2009. január 1-jétől lehetőség lesz arra, hogy valaki törvényes kapcsolatot létesítsen vele azonos nemű párjával.

Emellett számos nyomtatványt, szoftvert is módosítani kell, ez indokolja a viszonylag hosszú átmenetet. A kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta: a bevezetés nem jelent érdemi többletkiadást sem a szociális juttatások, sem a technikai átállás terén.

A kormány többsége egyetértett abban, hogy olyan fontos emberi jogi, politikai szándék a kérdés rendezése, hogy ha ennek vannak költségvetési hatásai, akkor azokat állni kell - tette hozzá.

A szóvivő kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a kormány javaslata nem kapcsolódik az SZDSZ törvényjavaslatához az egyneműek házasságáról. Mint mondta, a kormány javaslata "előremutató és megfontolt", és az érintett homoszexuálisok többsége is - a Magyar Tudományos Akadémia nyári felmérése szerint - a bejegyzett élettársi kapcsolatot preferálja a házassággal szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását