2024. április 29. - Péter

Illatos filmek

Időzített szagfelhőkkel próbálják még valósághűbbé tenni a mozit egyes filmkészítők, akiket nem tántorít el céljuktól a korábbi szagosfilmek igen mérsékelt sikere. Az újabb kísérleteket két nagy amerikai filmszínház is szponzorálja.
2007. november 14. szerda 10:33 - Hírextra

Rajz, festmény, fénykép, diavetítés, mozgókép, rajzfilm, színezett film, hangosfilm, térhatású film, Dolby-hangú és animált film után újra itt a szagosfilm. Mert az elsőt már az ötvenes években, Aroma-Rama néven bemutatták néhány amerikai, szabadtéri moziban. Egyes, kifejezetten illatos filmrészletnél - például egy virágoskertben ölelkező pár jeleneténél - ventillátorokkal rózsaillatot fújtak a padsorok fölé.

1980-ban az Odorama következett, amelynek nézői kis tasakokat kaptak, amelyeket fel lehetett tépni a megfelelő jelenetnél, s a csomagocskákból kellemes illat, vagy éppen a képhez illő kellemetlen szag áramlott ki. Aztán - újabb negyedszázad múltán - a hollywoodi The New World című film vetítésekor két japán moziban is a hatást erősítő illatfelhőt fújtak ki a hátsó páholysorok fölé.

Hogy miért nem vált be, s terjedt el egyik próbálkozás sem, arra az amerikai Szagérzékelési Intézet (Sense of Smell Institute) igazgatója, Terry Molnár így válaszolt: a szagosfilm zárt egyáltalán termekbe nem való, mert az illatok nem oszlanak el, vagy váltanak át úgy, mint a látni- és hallani valók. Ha meg egymás után következnek a különféle szaganyagok, összekeveredve hányingert kelthetnek.

Az önmagát "szerényen" csak szagművésznek tituláló Megan Dickerson, a bostoni Gyermek Múzeum igazgatója viszont úgy véli, hogy azért megvan a tere a Smellovision nevű szagosfilm alkalmazásának. Például gyermekfilmek vetítésénél, amilyen a Willy Wonka a csokoládégyárban című. A vetítés alatt a gyári jeleneteknél kellemes csokiszagot fújtak a kis nézők feje fölé. Nem csupán a filmélmény teljesebbé tétele érdekében fújták, mert azt is vizsgálták, hogy a kis látogatókban milyen erős emlékeket hagyott a beavatkozás. Több gyermek jobban emlékezett egyes jelenetek szagára, mint a látottakra.

A tapasztaltak alapján aztán már egy erre szakosodott vállalattól megrendeltek szennyezés, limonádé, tej, fű és halétel szagokat is. Két nagy mozi vállalta, hogy részt vesz a kísérletekben, sőt finanszírozza is azokat. Dickerson most azt tervezi, hogy az évtizedekkel ezelőtt készült, a Szag titkai és a Poliészter című filmeket a kísérleteihez utólag megillatosítja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását