2024. április 26. - Ervin

A mai sztrájk lesz a legnagyobb

A német mozdonyvezetők ágazati szakszervezete (GDL) szerdán déli 12 órától szombat hajnali 2-ig sztrájkot hirdetett. Szerdán a vasúti teherforgalom bénul meg először, majd csütörtökön 2 órától a személyszállítás is.
2007. november 14. szerda 10:54 - Hírextra
Az ARD német közszolgálati tévéállomás szerda reggel az NSZK történetének legkeményebb vasutas munkabeszüntetéseként harangozta be a 62 órásra tervezett sztrájkot. A GDL a mozdonyvezetők jelenlegi, átlag nettó 1.500 eurós (kb. 380 ezer forint) fizetésének drasztikus emelését és a munkaidő mérséklését követeli. Ősz óta már többször sztrájkoltak a németországi vasutasok, sok százmillió eurós nemzetgazdasági kárt okozva az Európai Unió legnépesebb államának.

A Német Vasút nem akar engedni a szakszervezeti "zsarolásnak". Az idén legalább 100 órát túlórázó mozdonyvezetőknek egyszeri 2 ezer eurós kifizetést és maximum 10 százalékos béremelést ajánlottak. A GDL 31 százalékos bérnövekedést tart tárgyalási alapnak, és elutasítja az államvasutak "alamizsnáját".

Szerdán déltől vészmenetrendet léptetnek életbe a szövetségi köztársaságban. A szombat hajnalig tartó sztrájk utóhatásai egész hétvégéig éreztetik majd hatásukat. A közúti forgalom jelentősen megnőtt az európai közlekedés "forgószínpadának" számító NSZK-ban. A közvélemény mind kritikusabban szemléli a GDL és a Német Vasút elhúzódó bérvitáját.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását