2024. április 29. - Péter

Lövöldözésre készülő diákkal barátkozott az ámokfutó

Volt iskolája ellen fegyveres támadásra készülő amerikai diákkal barátkozott az interneten a finn gimnazista, aki a múlt héten megölt nyolc embert, majd főbe lőtte magát.
2007. november 13. kedd 12:17 - Hírextra

A finn rendőrök a vérengzés után átvizsgálták a tettes számítógépét és rájöttek, hogy Pekka-Eric Auvinen kapcsolatban állt Dillon Cossey philadelphiai magántanulóval, akit októberben tartóztattak le, mert támadást tervezett volt iskolája ellen.

Az amerikai hatóságok aztán átkutatták Cossey gépét, és ugyancsak találtak nyomokat a két tinédzser kapcsolatáról. Kiderült, hogy nyáron ismerkedtek össze a YouTube videomegosztó portálon. "Videókat küldözgettek egymásnak és számítógépes játékokról meg honlapokról csevegtek" - mondta Cossey ügyvédje.

Az egyik honlap a Colorado állambeli Columbine középiskolában 1999-ben elkövetett mészárlás tizenéves tetteseit dicsőítette. Ők 12 tanulót és egy tanárt lőttek le, majd végeztek magukkal.

A 18 éves finn és a 14 éves amerikai gyakran cserélt eszmét Columbine-ról, ez volt az egyik fő közös témájuk, de Cossey védőügyvédje szerint kliensének "fogalma sem volt róla, hogy Auvinen miket forgat a fejében és egy szóval sem bátorította ilyesmire."

A philadelphiai magántanuló egy diák bejelentése nyomán került a rendőrség látókörébe. A szobájában találtak puskát, kardot, késeket, összebarkácsolt kézigránátokat, bombagyártó-kézikönyvet és számos videofelvételt a Columbine-mészárlásról. A tinédzser megpróbált rávenni egy másik diákot, hogy közösen törjenek az iskolára, ahol korábban tanult, de a megkörnyékezett fiú inkább a rendőrségre ment. Cossey a fiatalkorúak börtönében ül, már be is vallotta, hogy mire készült.

Pekka-Eric Auvinen a múlt héten szerdán a tuusulai gimnáziumban agyonlőtte hat diáktársát és két iskolai alkalmazottat, majd magával is végzett. Sturmgeist 89 néven régóta regisztrált felhasználó volt a YouTube portálon.

"Cinikus egzisztencialista, antihumánus humanista, antiszociális szociáldarwinista, realista idealista és Istennel egyenlő ateista vagyok" - áll Sturmgeist 89 bemutatkozásában. Számos alkalommal részletezte tervét a portálon, utoljára a vérengzés előtt alig néhány órával. "Én, természetes kiválasztóként meg fogok semmisíteni mindenkit, akiről úgy látom, hogy alkalmatlan, az emberi faj szégyene és a természetes kiválasztódás kudarca" - áll utolsó blogbejegyzésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását