2024. április 24. - György

Hiller Pekingben

A magyarországi felsőoktatásról tartott előadást Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Pekingi Egyetem Kelet-Európával foglalkozó hallgatói előtt kedden. "Abban vagyunk érdekeltek, hogy aktívan és kezdeményezőn álljunk a magyar-kínai kapcsolato
2007. november 13. kedd 20:58 - Hírextra
Azok a magyar egyetemisták, akik Kínával foglalkoznak, már diákéveikben ismerjék meg azokat a kínaiakat, akik Európával, Közép-Európával, Magyarországgal foglalkoznak - szorgalmazta a tárcavezető Ázsia egyik legnagyobb, száztíz éve alapított és ma harmincezer hallgató által látogatott intézményben.

Elsősorban a kultúra, a művészetek, Közép-Európa és a politológia iránt érdeklődő kínai értelmiséget és diákságot célozza meg az a program, amelynek keretében konkrét, szerződéses együttműködések jönnének létre felsőoktatási intézmények között.

Magyarország számára a fenntartható fejlődés záloga a felsőoktatás fejlesztése - mutatott rá, megjegyezve, hogy Magyarországnak nincsen olaja és nincsen aranya, de kreatív, innovatív, sajátos gondolkodású nép a magyar.

A miniszter kiemelte, hogy a hagyományos kultúrkörökön túl szeretné, ha Kínában is megismerkednének a kortárs magyar művészetekkel. Utalt arra, hogy a novembertől felállított új kulturális diplomata posztok közül elsőként két kínai városban, Pekingben és Sanghajban foglalják el pozíciójukat a kinevezett szakemberek, akik az oktatás és a kultúra területén hivatottak folyamatos kapcsolatot teremteni a két ország között.

A hallgatók kérdéseire válaszolva többek között szólt a magyarországi felsőoktatási tandíj tervezetéről, amely véleménye szerint igazságos, mivel fiegyelembe veszi a különbséget a jól és a rosszul tanulók, a jobb illetve rosszabb körülmények közül érkező hallgatók között.

"Mi mindig szívesen fogadjuk magukat" - mondta végül a hallgatóságnak Hiller István, aki az előadást követően rövid megbeszélést folytatott Lin Csien Huával (Lin Jianhua), a Pekingi Egyetem rektorhelyettesével, aki bíztatóan szólt az együttműködésről.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását