2024. április 25. - Márk

Jelentősen csökkent a hazai gabonatermés

Idén harmadával kevesebb gabona termett Magyarországon tavalyhoz képest. A betakarítást és a szüretet lényegében befejezték, csak a cukorrépa egy része van hátra, kétharmadát már annak is begyűjtötték - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Benedek Fülöp, az
2007. november 9. péntek 22:19 - Hírextra
A gabonafélék idei össztermése biztosan nem éri el a 10 ezer tonnát, miközben tavaly árpából, búzából, rozsból, zabból, kukoricából és triticaléból csaknem 15 ezer tonnát termeltek - mondta pénteken a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. Benedek Fülöp hozzátette: az idei napraforgótermés is több mint 10 százalékkal marad el a tavalyitól. A tavaszi fagykárok és a nyári hőség miatt a termésátlagok is jelentősen csökkentek egy év alatt.

A gabonafélék világpiaci ára augusztus óta folyamatosan csökken, ám a kereslet is visszaesőben van. A magyar gabonaárak nem versenyképesek sem az EU-ban, sem a környező országokban. A kisebb termés azonban nem veszélyezteti a hazai ellátást, még az intervenciós gabonaraktárakban is csaknem 350 ezer tonnányi eladatlan készlet van. A kenyérfélék ára azonban nem fog csökkenni, hiszen az egyre olcsóbb gabonaárat ellensúlyozza a növekvő energiaár.

Befejeződött a szőlő szüretelése is. Az idei termés jónak ígérkezik, sőt egyes borászatok kiváló évjáratot jeleztek. Idén a fehér fajtájú szőlők a legkeresettebbek, a felvásárlási árak pedig magasak, kilónként 70 és 200 forint között vannak. A késői szüretelési tokaji aszú kilója 3 ezer forint körül van.

Végéhez közeledik az alma betakarítása is. Itt nagyon rossz volt a termés, elsősorban a májusi fagyok miatt. A tavalyi 537 ezer tonnával szemben idén mindössze 148 ezer tonnát sikerült begyűjteni.

A tájékoztatón bejelentették, hogy az agrárminiszter jövő héten Kínába látogat, ahol egyebek mellett a jövő évi nyári olimpia élelmiszerellátásáról is tárgyal - részleteket azonban erről nem közöltek pénteken. A szaktárca egyébként a Balkán, a szovjet utódállamok, a távol- keleti valamint az észak-afrikai országok felé kíván nyitni. Az EU azt várja ugyanis Magyarországtól, hogy 2013-ig 30-40 százalékkal növelje mezőgazdasági termelését. Ezt a többletet azonban az unió nem tudja felvenni, így új piacokat kell keresni - tette hozzá a szakállamtitkár.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását