2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány: a magyarok legyenek büszkék

A berlini fal 18 évvel ezelőtt, 1989. november 9-én történt leomlására és a magyarok ebben betöltött szerepére emlékezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2007. november 9. péntek 18:26 - Hírextra

Gyurcsány Ferenc szavai szerint az otromba és gyilkos fallal kettészelt Berlin a hidegháborús Európa szimbóluma volt, a fal leomlása, a város egyesítése pedig az európai egyesülés szimbóluma lett.
Felidézte: a berlini fal leomlása a hidegháború végét jelentette a világnak, és Európa újraegyesítésének kezdetét az európaiaknak. A berlini fal első tégláját azonban különös módon nem Berlinben, hanem nagyjából 1000 km-rel odébb, az osztrák-magyar határ keleti felén ütötték ki: a Fal Budapesten, pontosabban Magyarországon omlott le először - tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a 18 évvel ezelőtti magyar határnyitás jelentőségét éppúgy nem lehet túlbecsülni, mint a berlini fal leomlásáét. A döntés, hogy Magyarország aktívan hozzájárult szétszakított német családok újraegyesítéséhez, sok egyéb tényezővel együtt elvezetett Németország újraegyesítéséhez is, Németország újraegyesítése pedig egyrészt katalizátora, másrészt jelképe lett az európai integrációnak - vélekedett.

A miniszterelnök szerint ezért van okuk és joguk a magyaroknak arra, hogy ezen a napon együtt ünnepeljen az egyesített Németország polgáraival: 18 esztendővel ezelőtt nemcsak családok, nemcsak egy nemzet és egy ország, de egész Európa újraegyesítése érkezett fontos állomásához.
És ebben nekünk, magyaroknak is volt szerepünk, legyünk rá büszkék mindannyian! - zárul Gyurcsány Ferenc közleménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását