2024. április 28. - Valéria

Fesztivál Szent Márton szülővárosában

A szent életét bemutató misztériumjátékkal hivatalosan is megkezdődött a Szent Márton ünnep pénteken Szombathelyen. A város szülöttjének tartott egykori római katona, majd tours-i püspök tiszteletére évek óta megtartják a többnapos rendezvénysorozatot az
2007. november 9. péntek 21:16 - Hírextra

Szent Márton (316-397) római katona volt, a legenda szerint egy látomás hatására lett kereszténnyé. Nevéhez több történetet is kötnek, például azt, hogy imádsága hatására a város ellen indított támadásra a libák gágogása figyelmeztette a védőket, innen ered a Szent Márton libái legendája.
Miután több évet töltött remeteségben, hívei kérésére foglalta el a tours-i püspöki széket, hittérítőként és kiváló szónokként vált ismertté. Halála után a frank királyok és Gallia védőszentje lett, az egész keresztény világban elterjedt tisztelete. Európában több mint háromezer település és templom viseli nevét.

Szombathely a rendszerváltás óta ápolja Szent Márton kultuszát, ennek leglátványosabb része a november elején rendezett ünnepségsorozat.

A kísérőprogramok már a hét elején elkezdődtek a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar hétfői koncertjével, a korábbi Szent Márton napokat bemutató fotókiállítással és gyermekeknek szóló rendezvényekkel.

A hivatalos megnyitó péntek délután a szent életének eseményeit bemutató misztériumjátékkal kezdődött, amelyet a székesegyházban vesperás, azaz esti dicséret követ, majd a résztvevők lampionokkal a Szent Márton templomhoz vonulnak, ahol megkoszorúzzák Rumi Rajki Istvánnak a szentről készített szobrát.

Szombaton délelőtt püspöki szentmisét tartanak, amelynek főcelebránsa Juliusz Janusz, Magyarország apostoli nunciusa lesz. Este hatkor kerül sor a Bartók teremben a szokásos gálaműsorra, ahol a Szent Márton napi elismeréseket nyújtja át az önkormányzat. A műsorban Szombathelyről elszármazott művészek, többek között Für Anikó és Fekete Ernő színművészek lépnek fel.

A rendezvénysorozat szombaton és vasárnap a Vasi Múzeumfaluban országos nagyvásárral folytatódik, ahol kulturális műsorral és - idén első alkalommal - borolimpiával várják az érdeklődőket.
A kísérőprogramok közül érdemes megemlíteni a Ghymes együttes világzenei koncertjét és táncházát, a Claudius Kupa úszóversenyt, a XIII. Vasi Dödölle Fesztivált és a Szent Márton Túrát.
A szombathelyi Szent Márton ünnepségsorozat gyermekprogramokkal folytatódik és november 17-ig tart.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását