2024. május 9. - Gergely

Biztonságos? Biztonságos?

Terézváros biztonságos kerület, szemben azzal, ami az ügyészség által összeállított bűnözési statisztika adataiból kiolvasható, miszerint a VI. kerület közbiztonsági helyzete tragikus - mondta Verók István polgármester újságírók előtt csütörtökön.
2007. november 8. csütörtök 15:40 - Hírextra
"Meglepődve és csalódással olvastam azt, hogy Terézváros közbiztonsági helyzete milyen tragikus, miközben állítjuk és valljuk, ez nem így van" - fogalmazott.

Mint mondta, öt évvel ezelőtt a kerületi lakosság "problémalistáján" első helyen állt a közbiztonság helyzete. A legfrissebb felmérések szerint ma már nem ez a meghatározó kérdés. A legfőbb gondot a "tüntetők" randalírozása jelenti - mondta Verók István (MSZP-SZDSZ) polgármester.

Plánk Róbert kerületi rendőrkapitány arról beszélt, hogy az ügyészség által kiadott statisztika nem mutatja, milyen forgalmas helyek vannak az adott területen, így például a tömegközlekedési csomópontokat vagy a bevásárlóközpontokat. Ezek jelentősen befolyásolják az adott terület bűnügyi helyzetét - jegyezte meg.

Mint mondta, a kerületen átutazó, itt ügyet intéző emberek száma többszörösen meghaladja a terézvárosi lakosokét, ugyanakkor az ügyészségi statisztika egy lakosságszámra vetített mutató.
Az ügyészség által készített komplex statisztika nem a pontos képet adja, mert nem az ügyek, hanem a bűncselekmények számát összegzi - mondta Plánk Róbert, hozzáfűzve: előfordul, hogy egy ügyön belül több ezer bűncselekmény is megvalósulhat. Ilyenek jellemzően a sorozatjellegű, pénzügyi vagy vagyon elleni bűncselekmények, csalások - magyarázta.

A rendőrkapitány - alátámasztva, hogy jó Terézváros közbiztonsága - rendőrségi statisztikára hivatkozva közölte: 2007 első tíz hónapjában 2006 ugyanezen időszakához képest az ismerté vált vagyon elleni bűncselekmények száma négy százalékkal csökkent, összesen 2.368 ilyen ügyben folyt eljárás. Ezzel Terézváros a budapesti kerületek rangsorában a középmezőnyben szerepel.
A lopások száma (2007-ben 1.657) 5,5 százalékkal csökkent 2006-hoz képest.

A betörések száma 2006-hoz képest nem változott, összesen 137 esetről tudnak. Ezzel a kerületi rangsorban Terézváros előkelő helyen áll, mindössze három kerületben történt kevesebb betörés - mondta Plánk Róbert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását