2024. április 27. - Zita

Uncsi a népszavazás

Tíz emberből csak négy menne el voksolni, ha most vasárnap kellene dönteni a közelmúltban felmerült fideszes, illetve MSZP-s népszavazási kérdésekről. Negyedük nem biztos benne, de elképzelhetőnek tartja, 24 százalék viszont biztosan nem menne el voksolni
2007. november 7. szerda 18:19 - Hírextra
A közvélemény - más belpolitikai kérdésekhez hasonlóan- igen megosztott a felvetett témákban, így kétséges, hogy érvényes lenne-e a szavazás. Ráadásul a Medián tapasztalatai szerint többen szokták biztosra mondani a részvételüket a népszavazás előtti felmérésekben, mint ahányan valóban el is mennek: az EU-tagságról szóló referendumon a korábban mért 71 helyett 46 százalék, a decemberi kettős népszavazáson 42 helyett 37 százalék járult az urnákhoz - olvasható a közvélemény- és piackutató cég honlapján. Tíz emberből nyolc hallott a Fidesz, négy pedig Gyurcsány Ferenc népszavazási indítványáról. A magányszemélyek beadványait ennél jóval kevesebben említették.

A népszavazás jelentőségét firtató kérdésre adott válaszok alapján sok embernek "kezd tele lenni a hócipője" a népszavazás körüli huzavonával és felhajtással - írja a Medián. Tízből négyen azt mondták, hogy jó dolognak tartják a népszavazást, de úgy érzik, a kezdeményezők lejáratják azzal, hogy szinte hétről-hétre új kérdéseket javasolnak, 27 százalék pedig azt mondja, ez csak kivételes esetben lehet helyénvaló.

(A népszavazások gyakorisága egyébként elég változó Európában: a skandináv államokban és Svájcban igen gyakori, a szintén mintademokráciának tartott Angliában azonban még csak egyszer fordult elő. Bajorországban is létezik ez az intézmény, de még sohasem írtak ki egyet sem.)
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását