2024. április 28. - Valéria

Tegyen többet az EU

Elégedetlen az Európai Unióval Románia és Olaszország, amiért szerintük a közösség nem tesz meg mindent a bevándorlók integrációjáért. A két ország kormányfője azután beszélt erről szerdán, hogy két órán át tárgyaltak Rómában.
2007. november 7. szerda 18:59 - Hírextra
Romano Prodi olasz és Calin Popescu Tariceanu román kormányfő levelet írt az Európai Bizottságnak, amelyben arra kérte a testületet, hogy "tegyen többet" a bevándorlók beilleszkedéséért. A két ország abban is megállapodott, hogy közösen tesznek a románok olaszországi szociális integrációjáért. Ennek keretében román rendőrök dolgoznak majd Olaszországban. Emellett a határőrizeti szervek is szorosabban együtt fognak működni.

Romano Prodi kiemelte: " összhangba kell hozni az olaszok és a románok biztonságát a munkaerő szabad áramlását garantáló uniós törvénnyel".

Az elmúlt időszakban többször is arról érkezett hír Itáliából, hogy ott komoly gondot okoznak a román bevándorlók. A bűncselekmények jelentős részét románok követik el. A múlt héten egy olasz nőt kiraboltak, megerőszakoltak és úgy megvertek, hogy belehalt sérüléseibe. Az elkövetéssel egy fiatal romániai romát vádolnak. Válaszul erre olaszok három román állampolgárt vertek agyba-főbe egy bevásárlóközpont parkolójában.

A római kormány a múlt héten úgy döntött, hogy kitoloncolja azokat a román állampolgárokat, akik veszélyt jelentenek a közbiztonságra. Tariceanu és az olasz baloldal elítélte ezt a lépést. A jobboldal azonban üdvözölte a kitoloncolásokat.

Olaszországban a legnagyobb bevándorlói csoport a románoké: mintegy 340 ezren élnek Itáliában.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását