2024. március 29. - Auguszta

A reformáció üzenete

A reformáció üzenete a mai emberek számára is a megtérésből fakadó hit, ugyanúgy, mint évszázadokkal korábban - mondta Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem újszövetségi tanszékvezetője szerdán Budapesten, A reformáció kezdetei Magyarországon cí
2007. november 7. szerda 15:45 - Hírextra
Az előadó ismertette Pál apostol Galata-belieknek szóló levelét a magyar tudomány napja alkalmából szervezett, a diskurzusra is lehetőséget adó tanácskozáson. Az újszövetségi iratokból kimutatta, hogy a hit az alapvető feltétele az ember üdvösségének, ami az idők során örökre érvényben marad. Rámutatott arra, hogy az általános hitehagyás az ókori kisázsiai Galata-ban élő embereknek és a mai társadalomnak egyaránt problémája, amivel a hittérítő apostol szembeszállt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a zsidóság közül számos követője lett már az első században a kereszténységnek, miközben sokan megtartották a tradicionális szertartásokat is.

A konferencián Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke A khalkedoni hitvallás szerepe Kálvin János teológiájában címmel tartott előadást. Az ökumenizmus jegyében Baán István, a Miskolci Egyetem professzora Aranyszájú Szent János munkásságát taglalta, akinek munkáiban a gyónás és az úrvacsora megítélésének kérdése központi helyet foglal el.
Szent Ágostonról Kendeffy Gábor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára tartott referátumot. Hangsúlyozta, hogy az összes emberi jó cselekedetet a Szentlélek adományaként foghatjuk fel, és az evangélikus reformációs elvek, mint például a "Csak a Szentírás", ma már a katolikusok számára is elfogadható.

A konferencián, amelyet a Károli Gáspár Református Egyetem, az Evangélikus Hittudományi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Patrisztikai Társaság szervezett, az első napon elsősorban teológiai, a második és a harmadik napon pedig egyháztörténeti előadások hangzanak el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását