2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Módósít az MSZP

Az MSZP több módosító indítványt is benyújt majd az egészségbiztosítási törvénytervezethez, míg a Fidesz egyet sem - derült ki a III. Konszenzus az egészségügyért címmel Gödön rendezett konferencia kerekasztal-beszélgetésén kedden.
2007. november 6. kedd 20:00 - Hírextra
Vojnik Mária (MSZP), a parlament egészségügyi bizottságának tagja kifejtette: változtatni szeretnének az Egészségbiztosítási Alap egy részének fejkvóta alapú elosztásán, mivel a szocialista frakció szerint ez a jelenlegi törvénytervezetben "még nem (...) jól kidolgozott szabályozás."

Továbbá - mondta - módosítanának a várólistákon, a menedzsmentjogokon és az osztalékkal kapcsolatos előírásokon.

Az utóbbi két területről szólva röviden annyit mondott: a benyújtott törvényjavaslatban nem tükröződik, hogy a kisebbségi tulajdonos a tulajdoni részarányában gyakorolhat jogokat, az osztalék mértékét pedig nem a fejkvótából kellene számítani.

Mikola István (Fidesz), az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke a fórumon kategorikusan kijelentette: az ellenzéki párt nem nyújt be módosító indítványokat a törvényjavaslathoz, mert azzal alapvetően nem értenek egyet.

A politikus véleménye szerint az új egészségbiztosítási rendszer a szolidaritás szétzilálásához vezet.

Megismételte azt a korábban már többször hangoztatott álláspontot, hogy a javaslatot vissza kell vonni.

Kérdés kapcsán kijelentette: "ebből a törvényjavaslatból nem lesz törvény".

A kerekasztal-beszélgetésen Pusztai Erzsébet, az MDF szakpolitikusa szintén annak a véleményének adott hangot, hogy a jogszabály "még egyáltalán nem lefutott", és "nem venne rá mérget", hogy ebből törvény lesz. A politikus hozzátette: ilyen nagy léptékű, bonyolult átalakítás több alkotmányos kérdést is felvet. Továbbá - mondta - a kormányzatra és a törvényhozásra nehezedő nyomás az átalakítás után sem csökken majd, mivel az egészségügyi lobbi változatlanul aktív marad.

Hozzátette: egyetlen olyan szervezetről sem tud, amely elfogadta volna az egészségbiztosításnak ezt az átalakítását, mint mondta, "ilyen horderejű átalakításnak - majdhogynem megerőszakolva a társadalmat - súlyos következményei vannak, még akkor is, ha jó a koncepció".

Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára hozzászólásában az egészségbiztosításról folytatott koalíciós vitákról elmondta: hosszú, de tisztességes vita volt a rendszer átalakításáról.

"Nem egyszerűen és vita nélkül, de ésszerű kompromisszumos megoldás született a koalíciós tárgyalások során, ami egyértelműen őrzi a társadalmi értékeket, de a verseny lehetőségét is megteremti" - mutatott rá.

A javaslathoz benyújtandó módosító indítványokról annyit mondott: "nagyon kényes egyensúlyú" és igazságos törvénytervezetet nyújtottak be, ugyanakkor természetes, hogy egy-két kérdésben az MSZP-frakció eltérő véleményt képvisel.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását