2023. március 31. - Árpád

Olasz filmfesztivál gazdag kínálattal

Tematikájában is gazdag, fejlődési íveket bemutató és átfogó válogatást nyújt a MittelCinemaFest elnevezésű közép-európai olasz filmfesztivál, amely kedden kezdődik a Puskin moziban - mondta Davide Marengo, az elsőként vetítendő film, az Éjszakai járat re
2007. november 5. hétfő 20:10 - Hírextra
November 6. és 15. között a fesztivál keretében tíz új olasz film, valamint a Mario Monicelli rendező műveiből összeállított retrospektív sorozat lesz megtekinthető - közölte a sajtótájékoztatón Arnaldo Dante Marianacci, a szervező Olasz Kultúrintézet igazgatója.

Paolo Guido Spinelli, Olaszország budapesti nagykövete úgy vélte, hogy a kiválasztott filmek az elmúlt szezon legjobb és legszebb olasz alkotásai. Hozzátette, hogy Olaszországban az emberek életnek része a film, ezért a művek többnyire a realitáshoz, illetve az álmokhoz kötődnek.

Az ötödik alkalommal megrendezendő fesztivál díszvendége lesz Davide Marengo mellett Mario Monicelli rendező, Giorgio Pasotti színész, Gianfilippo Corticelli operatőr, valamint Paolo Corvino filmforgalmazó.

A programban szerepel Az ismeretlen, Giuseppe Tornatore filmje, Claudio Antoninitől a Tánczene és Mario Monicellitől A sivatag rózsái, de levetítik a Sós lég című Alessandro Angelini-filmet, a Vörös, mint az ég című alkotást Cristiano Bortone rendezésében, Saverio Costanzo Emlékezetemre című filmjét, valamint Ferzan Ozpetek A Szaturnusz gyűrűjében című munkáját is.

A MittelCinemaFest közönsége láthatja a Repülőiskola című Francesca Archibugi-alkotást, továbbá Daniele Lucchetti rendezését, A testvérem egyedüli gyerek című filmet is, és szavazhat a leginkább tetsző alkotásra.

Az ismeretlen és A Szaturnusz gyűrűjében kivételével minden filmet olasz nyelven, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással, angol feliratokkal vetítenek a Puskin moziban. A Mario Monicelli retrospektív sorozat az Örökmozgó Filmmúzeumban lesz látható.

A fesztivál keretében nyílik meg a Gaál István Olaszországa című fényképkiállítás, amellyel a szervezők a nemrégiben elhunyt filmrendező előtt tisztelegnek. Az Olasz Kultúrintézet épületében rendezett tárlaton száz olyan felvételt állítanak ki, amelyet Gaál István az ,50-es és ,60-as években készített Rómában, illetve Olaszországban.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását