2024. április 20. - Tivadar

Mehetünk a szomszédba dolgozni

Dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter sikeres tárgyalásokat folytatott ma Bécsben osztrák kollégájával, dr. Martin Bartenstein gazdasági és munkaügyi miniszterrel.
2007. november 5. hétfő 19:46 - Hírextra

A magyar szociális és munkaügyi miniszter azzal a szándékkal érkezett az osztrák fővárosba, hogy partnerével a munkaerő szabad áramlásáról, az osztrák munkaerőpiac mielőbbi megnyitásáról tárgyaljon. A megbeszélés ebben a témakörben sikerrel zárult: dr. Martin Bartenstein megerősítette, hogy jövő januártól Ausztria korlátozott piacnyitásra készül.

Az oszták fél szándékai szerint ötven szakmában teszik lehetővé majd, hogy a közép- és kelet-európai uniós országokból érkezők munkát vállaljanak Ausztriában. A magyar és az osztrák miniszter abban is megegyezett, hogy a gyakornokok számára jelenleg 1800 munkavállalási lehetőséget adó, illetve a határ menti ingázókra vonatkozó kétoldalú foglalkoztatási egyezményt újabb, várhatóan kedvezőbb feltételeket biztosító, kibővített megállapodással cserélik fel. Erről a témáról pillanatnyilag szakértői egyeztetések folynak, de a két miniszter célul tűzte ki, hogy az új – az eddigieknél kedvezőbb feltételeket tartalmazó egyezményt – lehetőleg még a közös, novemberre tervezett magyar-osztrák kormányülés előtt kössék meg.

Az osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter nyitottan fogadta dr. Lamperth Mónikának azt a javaslatát is, amely hármas – osztrák-magyar-szlovén – foglalkoztatási paktum megkötésére vonatkozik. Az egyezmény lényege, hogy a három ország munkaügyi hatóságai és szervezetei a jövőban szorosan együttműködnek a munkaerőpiaci problémák megoldásában, közösen fejlesztik a szakképzést a hiányszakmákban, elősegítik a fiatalok megalapozottabb pályaválasztását. Az együttműködés azért célszerű, mert a három ország hasonló gondokkal küzd, ennek megfelelően a magyar szociális és munkaügyi miniszter gyakorlatias együttműködést javasolt a problémák megoldására.

A tárgyaláson fontos szerepet kapott a kölcsönösen elismert szakképesítések körének bővítése. A meglévő 20, már elismert szakképesítés mellett továbbiak elfogadását kérte a magyar tárcavezető az osztrák féltől. Az osztrák partner erre a javaslatra is fogékonynak bizonyult: megállapodtak, hogy az uniós szabályozás adta keretek között, bővítik a kölcsönösen elismert szakképesítések számát. Jelenleg 45 szakképesítés elismeréséről folynak az egyeztetések, melyek többségében már egyetértés alakult ki. Dr. Lamperth Mónika kérte a szakértői tárgyalások felgyorsítását.


Kiadó: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását