2024. április 29. - Péter

Nincs tumultus a három legnagyobb temetőben

A fővárosi Farkasréti temetőben, a Fiumei úti sírkertben és az Újköztemetőben nem tapasztalt tumultust az MTI helyszíni tudósítója péntek délelőtt.
2007. november 2. péntek 16:10 - Hírextra

Budapest legnagyobb temetője, a mintegy 200 hektáron elterülő és több mint félmillió sírhelyet befogadó Újköztemető előtt sem volt hatalmas a tömeg, bár sokan álltak a temető előtti buszmegállóban, illetve a virágárusoknál sorban.

A Farkasréti temetőben ennél kevesebben voltak, a sírokat azonban elborították a virágok és a mécsesek. Az MTI tudósítójának több virágárus is elmondta, hogy ilyenkor a krizantém és a liliom fogy a legjobban, ezekből általában öt-öt szálat vásárolnak az emberek.

A Fiumei úti sírkertben a távirati iroda munkatársa azt tapasztalta, hogy bár többen vannak, mint egy átlagos hétköznapon, de a többi kiemelt fővárosi temetőhöz képest jóval kevesebben keresték fel a sírokat.

Mindhárom temető előtt rendőrök vigyázták a nyugalmat, a forgalomban az okozott néhol fennakadást, hogy sokan nem tudták, csak engedéllyel lehet behajtani a temetőkbe - őket visszafordították a biztonsági őrök.

Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet igazgatója az MTI-nek mondta, hogy csütörtökön lényegesen többen keresték fel a sírhelyeket. A temetőigazgatók úgy tájékoztatták őt, hogy még soha nem fogadtak a temetők ennyi embert mindenszentek napján.

Egyedül a Farkasréti temetőbe 60-70 ezer ember látogatott el csütörtökön - mondta, majd hozzátette: több helyen a biztonsági embereknek kellett irányítaniuk a forgalmat, akkora volt az "emberfolyam".
A temetők október 27-től november 4-ig 7 órától 20.00 óráig tartanak nyitva, a temetőirodákban pedig péntekig ügyeletet tartanak a temetőlátogatók tájékoztatására 7.30 és 17.00 között.

Ezeken a napokon - amennyiben a temetői gyalogosforgalom lehetővé teszi - a temetőkbe azok a járművek hajthatnak be, amelyek EU-s mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatót visznek. Mások számára viszont - a Fiumei úti sírkert és az Újköztemető kivételével - ugyanúgy, mint csütörtökön, pénteken is tilos a gépkocsiforgalom.

Simóka Kálmánné arról is tájékoztatott, hogy az Újköztemetőben még pénteken is ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok segítik a közlekedést és ingyenesen hajthatnak be a gépkocsik is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását