2024. április 28. - Valéria

Kormányzati fórum a FÁK-ról

Magyarország hosszabb távon keleti érdekeit csak Lengyelország rovására tudja érvényesíteni, ez pedig nyilvánvalóan a visegrádi csoport halálát jelenti - mondta Tamás Pál, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a Függ
2007. október 30. kedd 18:30 - Hírextra

A tanácskozást, amelyen a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és az MTA közötti megállapodás keretében folyó stratégiai kutatások eredményeit ismertették, Gilyán György, a MeH stratégiai irányításért felelős államtitkára nyitotta meg.

Kemény László kormány-főtanácsadó, kutatóprofesszor A globális világ orosz szemmel című előadásában Oroszországnak a Szovjetunió felbomlása utáni újjászületését, gazdaságának, társadalmának és nemzeti öntudatának megerősödését áttekintve hangsúlyozta: a tendencia Oroszország további erősödése és gazdagodása felé mutat: "egy erős Oroszország érdekeinek érvényesülése valósul meg a világban".

Kemény László többek között emlékeztetett, hogy Oroszországban is megtörtént a rendszerváltás, beindult a gazdaság, Oroszország ma a világgazdaság egyik motorja, integrálódni tudott a globális világba.

Tamás Pál Az új orosz geopolitika: a Európai Unióval vagy nélküle című előadásában többek között rámutatott: az EU elsősorban gazdasági partnernek - ipari termékei számára piacnak és energiaforrásnak - tekinti Oroszországot, Moszkva pedig politikai emancipációra törekszik.
A szociológus szerint a fő geopolitikai játszma Eurázsiában zajlik, így Oroszország helyzeti előnybe került.

Magyarországot fölértékeli, ha (kőolaj- vagy gáz) csővezeték-átmenő ország lesz, ellenkező esetben nehezen fog az Európai Unió keleti politikájában önálló hangot megjeleníteni, és ez bizonyára stratégiai érdek is - mutatott rá az előadó.

Hozzátette: a második, amiben Magyarország reménykedik, hogy kontinentális transzeurázsiai vasúti korridorrá válik.

Tamás Pál kifejtette: "Magyarország keleti érdekeit Lengyelország rovására tudja érvényesíteni, ez pedig nyilvánvalóan a visegrádi csoport halálát jelenti". A Benes-vita, amelyben nagy szerepe volt nemcsak a szlovák parlamentnek, de szlovákiai Magyar Koalíció Pártján belüli belső puccsnak is, keleti politikánkkal együtt, néhány évre feltétlenül véget vetett Visegrádnak - fejtette ki az MTI Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója.

Magyarország legnagyobb szomszédjával, Ukrajnával kapcsolatban az előadók a belpolitikai bizonytalansági tényezőt emelték ki, valamint azt, hogy a közel 50 milliós, fejlődő iparú, fejlődő befektetési szférájú ország egyformán fontos az EU és Magyarország, de Oroszország számára is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását