2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az alkotmány atyja Reformszerződésért

Az Európai Unió működését korszerűsíteni hivatott úgy nevezett Reformszerződés lényegében ugyanaz, mint a 2005-ben elvetett alkotmányos alapszerződés állítja az "alkotmány" atyja, Valéry Giscard d'Estaing. Az egykori francia államfő vezette azt a testület
2007. október 30. kedd 10:21 - Hírextra
Giscard d'Estaing erről az Independent címú brit lap keddi számban megjelent cikkében írt. Véleménye alighanem munícióul fog szolgálni az új EU-s szerződés brit ellenzőinek, akik éppen azt kifogásolják, hogy a Reformszerződés csak a címében tér el az "Alkotmánytól".

Giscard szerint a Reformszerződést a jogászok úgy írták, hogy elemeire szedték az "Alkotmányt", és az egyes elemekkel módosították a meglévő EU-s alapszerződéseket. Csak közben kerülték az "alkotmány" és az "alkotmányos" szavakat, és elhagyták az olyan külsőségeket, mint az EU zászlaja és himnusza.

Az EU-nak valóban az volt a célja, hogy minél többet átmentsen az elvetett "Alkotmányból" az új szerződésbe. Az új dokumentumot egyrészt azért nevezték Reformszerződésnek, mert tényleg megreformálja az integráció működési mechanizmusát. A másik cél az elnevezéssel az volt, hogy az euroszkeptikus országok kormányai úgy tálalhassák ellenzékük és közvéleményük előtt az új dokumentumot, hogy az csak módosítja a meglévő érvényes szerződéseket, ezért a ratifikálásához elég a parlamenti szavazás, és nincs szükség kockázatos népszavazásra.

A Reformszerződést az október 18-19-i lisszaboni csúcson fogadták el az EU kormány-, illetve államfői. Az ünnepélyes aláírása december 13-án lesz. A tagországoknak 2008 során kell saját jogrendjüknek megfelelően ratifikálniuk, hogy 2009. január 1-én életbe lépjen.

Az "Alkotmánynak" nevezett szerződést 2003-ban fogadták el, azért, hogy az eredetileg 6 tagállamra létrehozott döntéshozatali rendszer működőképes maradjon 27, sőt még több tagország esetén is. Alkotmánynak azért nevezték - és azért kerültek bele olyan elemek is, amelyeket csak államok alaptörvényei szoktak tartalmazni, nem pedig nemzetközi egyezmények -, hogy az integráció eszméjét közelebb vigyék az emberekhez.

Az "Alkotmányt" 2005-ben a franciák és a hollandok népszavazáson elutasították. Magyarország elsők között ratifikálta parlamenti szavazással.

A Reformszerződés legfontosabb eleme az, hogy kevesebb kérdésben marad a tagállamoknak vétójoguk, vagyis több témában születnek majd a döntések többségi szavazással. Egy javaslat elfogadásához kettős többség kell: az a javaslat megy át, amelyet megszavaz a tagországok 55 százaléka, méghozzá 15 olyan tagállam, amelynek a lakossága az EU össznépességének legalább 65 százalékát teszi ki.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását