2024. április 29. - Péter

Szekeres és Horváth Ágnes Afganisztánban

A Magyar Honvédség jó megítélése is szerepet játszik abban, hogy jövőre új feladatokkal bővül az afganisztáni magyar katonai jelenlét - mondta el a Független Hírügynökségnek Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel A
2007. október 28. vasárnap 15:48 - Hírextra
Szekeres Imre elmondta: a NATO keretén belüli eddigi missziót, az északi Baglan tartományban lévő úgynevezett Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) irányításának mandátumát meghosszabbították. Az ott lévő 180 magyar katonához 20 bolgár, szlovák és horvát katona csatlakozott, hogy tapasztalatot szerezzen.

A NATO-ban az egyik legjobbnak tartják a magyar légiirányítói teljesítményt, ezért hazánkat kérték fel, hogy 2008. októberétől vezető nemzetként vegye át a kabuli repülőtér légtérirányítását - mondta a honvédelmi tárca vezetője. A 35-45 katona hat hónapos váltásokban fogja ellátni feladatát.

Ugyancsak egy év múlva érkezik Afganisztánba a szolnoki Bercsényi zászlóalj első századából - háromhavi váltásokban - 14 különleges kiképzettségű felderítő, akik területi megkötés nélkül bárhol bevethetők amerikai parancsnokság alatt. "A felderítés mellett sor kerülhet harcérintkezésre is" - fogalmazott Szekeres Imre. Hozzátette: az ő felkészítésüket amerikai katonák végezték.

A szövetség - ezen belül Hollandia és az Egyesült Államok - kérésére az északinál sokkal veszélyesebb déli országrészben előrehozzák egy kis magyar kontingens megjelenésének idejét. Az összekötői-tanácsadó feladatot ellátó körülbelül 20 katona egy afgán zászlóalj kiképzésében fog részt venni. Eredetileg 2009-ben kezdték volna meg a szolgálatot, de ezt előrehozzák 2008-ra. Ennek pontos időpontja még nem ismert, ez attól függ, hogy mikorra teremtik meg a megfelelő kiképzettségi, felszerelési és logisztikai feltételeket. Ezt a hátteret a már ott lévő több nemzetiségű haderő fogja előteremteni, ennek köszönhetően az új feladatok Magyarországra csak pár száz millió forint pluszterhet rónak jövőre - mondta Szekeres Imre.

A honvédelmi miniszter megtekinti a jelenlegi misszió harmadik váltásának ottani feltételeit, és találkozik afgán vezetőkkel. Horváth Ágnes pedig egy civil projekt keretében megvalósuló kórházépítés alapkőletételénél vesz részt.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását