2024. április 29. - Péter

Eladják a kincseket?

Több mint egy évezred óta először fordulhat elő, hogy a francia múzeumok áruba bocsátják a rájuk bízott kincseket. A vita hónapok óta érlelődik, főleg a Louvre Abu Dzabiban tervezett fiókintézményének bejelentése nyomán.
2007. október 26. péntek 10:09 - Hírextra

Christine Albanel művelődésügyi miniszter ezen a héten számolt be egy olyan bizottság létrehozásáról, amely "gondolkodik annak lehetőségén, hogy elidegenítsenek a közgyűjtményekben található műveket". A misszió irányítója Jacques Rigaud, aki jól ismeri a múzeumok világát, és 2008 elejére készíti el a jelentést.

Az "elidegeníthetőség" szinte tabunak tekintett szava így elhangzott a múzeumok világában, sőt Jean-Francois Mancel UMP-képviselő, az elnöki többség pártjának tagja nemrég törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek célja az lenne, hogy "lehetővé tegye a múzeumok birtokában lévő egyes műalkotások forgalmazását".

Nicolas Sarkozy köztársasági elnök augusztusban a kulturális miniszterhez írott levelében megjegyezte: a bizottságot megfontolásaiban annak kell vezetnie, hogy "természetesen nem szabad veszélyeztetni a nemzet birtokában lévő kincseket, hanem ellenkezőleg, növelni kell értéküket."

A 2002-es múzeumi törvény szerint csak azt a műalkotást adhatja el a múzeum, amelyet előzőleg leértékel. A leértékelés egy miniszteri bizottság dolga lenne - de a bizottság elé eddig egyetlen ügyet sem terjesztettek.

A téma megosztja a szakértőket, különös tekintettel a Louvre Abu Dzabiban tervezett fiókmúzeuma körül kirobbant vitára.

Jean-Pierre Cuzin, a Louvre festményeinek volt felügyelője szerint "katasztrofális lenne" lemondani a műkincsek eladásának tilalmáról.

"A múzeum nem vállalkozás" - hangoztatja Cuzin, hozzáfűzve a következő "józan megfontolást": "Vagy másodrendű műveket adnak el, és akkor kicsi lesz a bevétel, vagy jelentős alkotásokat, amivel komoly pénzre tesznek szert, viszont akkor nem lesz múzeum."

További probléma az, hogy mint egy múzeumi vezető megjegyezte, a művek értékelése minden évtizedben megváltozik.

Thomas Grenon, a múzeumok országos szervezetének vezetője viszont úgy vélekedik, hogy amennyiben egyes darabok eladása nem szegényíti a gyűjteményeket, akkor ez lehetővé teheti a múzeumok számára a nehéz idők átvészelését.

"A művészettörténetben gyakoriak az ilyen radikális változások, ez óvatosságra int" - jelentette ki Grenon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását