2024. május 2. - Zsigmond

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal a reformok átgondolását javasolja

Az Országgyűlés elé kívánja terjeszteni a jelenleg hatályos egészségügyi és egészségbiztosítási törvények módosításáról szóló javaslatait a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK), amely erről csütörtöki ülésén hozott határozatot - közölték a szervezet kép
2007. október 25. csütörtök 17:17 - Hírextra
A NEK alapító tagjai jelenlegi formájában "visszautasítják" az egészségügyi reform koncepcióját, és annak átgondolását javasolják - mondta az ülést követő sajtótájékoztatón Kubányi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke.

Hozzátette: a NEK határozatot hozott arról, hogy a szakértők bevonásával elkészített, az egészségbiztosításról szóló törvénytervezetet a köztársasági elnöknek és az országgyűlési képviselőknek eljuttatják.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, a NEK titkára azt hangsúlyozta: a társadalmi és civil konszenzuson alapuló törvénytervezet méltó arra, hogy a parlament elé kerülhessen.
Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke közölte: a társadalmi és érdekképviseleti szervek önállóan is az Országgyűlés elé terjesztik a törvénymódosító javaslatokat.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ülésen Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa pártja nevében üdvözölte a NEK törvényjavaslatát, és abban állapodtak meg, hogy a párt és a kerekasztal egyeztet majd a törvénytervezetről.

Gilly Gyula, a NEK által felkért szakértő elmondta: a tervezet a jelenleg hatályos egészségügyi és egészségbiztosítási törvények módosítására épül.

A javaslat lényeges elemeit kiemelve közölte: olyan rendszert dolgoztak ki, amely "mindenki számára garantálja, hogy biztosított marad, és valóságosan el lesz látva (...) fizetőképességétől függetlenül".

A tervezet szerint az egészségügyi szolgáltatások és azoknak a finanszírozása az emberek egészségi állapotából eredő ellátási szükségletein alapul - fűzte hozzá Gilly Gyula.
Mint mondta, az ellátás minden szintjén megmarad a szabad orvos- és intézményválasztás.
Az ülésen elfogadott határozatban az olvasható, hogy "a NEK felkéri a Magyar Köztársaság elnökét, hogy támogassa a NEK által előkészített, az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket módosító javaslatait".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását