2024. május 4. - Mónika, Flórián

Már épül a mocsári ciprusok tárolója

16 millió forint van már a miskolci ősfák megmentésére, de még legalább ennyi kellene az értékes leletek tárolóhelyének felépítésére. A konzerváláshoz szükséges cukor már összejött adományokból.
2007. október 23. kedd 11:01 - Hírextra
A 8-10 millió éves mocsári ciprusokra júliusban bukkantak Borsod megyében. A 2-3 méter széles és egykoron 70 méter magas fák maradványait a Mátrai Erőmű bükkábrányi bányájában, meddőtakarítás közben találták meg 60 méterrel a föld alatt. A leletek egy részét Ipolytarnócra vitték kiállítani, a négy legjobb állapotban lévő pedig a miskolci Herman Ottó Múzeumba került tudományos vizsgálatra. Ott a szakemberek arra készülnek, hogy cukros oldatban fogják áztatni a fákat néhány évig, hogy megerősítsék szerkezetüket. Ehhez legalább 40 tonna cukor kell és négy rozsdamentes acéltartály. Ez gyakorlatilag már megvan, hiszen a szerencsi és kaposvári cukorgyár, illetve magánemberek adományából jött össze 30 tonnányi és a vámos és pénzügyőrség (VPOP) is ígért még 22 tonnát a megsemmisítésre váró készletből, erről már megszületett egy előzetes megállapodás - mondta el a Független Hírügynökségnek a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója. Veres László szerint a VPOP a későbbiekben is tud cukrot adni, ha szükség lenne rá.

A kulturális minisztérium 8 millió forintot adott az ősfák megmentésére, egy magyarországi finn cég 6 milliót, a T-Com, telefonszolgáltató pedig 2 milliót, Magánemberek 80 ezer forintot adtak össze, ezer és 20 ezer forint közötti összegekből. Ebből a pénzből elkészülhetnek a fák későbbi tartályai, és jut belőle a föld alatti kiállítócsarnokra is, de az építkezésre még szükség lenne 20 millió forintra. 27-én szombaton adománygyűjtő akciót is tartanak Miskolc belvárosában, a törmelékekből, restaurált fákat fognak díszdobozban árulni két helyi médium szervezésében.

Az építkezés egyébként körülbelül másfél hete megkezdődött. A múzeum mögötti hegyoldalban egy 100 négyzetméteres, 8 méter belmagasságú épület készül, már megvan az alapozás, ha minden rendben megy, legkésőbb két héten belül befejezik a munkát.

Veres László elmondta, hogy a fák még a szabadban, nedves homokba ágyazva várják további sorsukat. Folyamatosan vizsgálják őket, eddig nem károsodtak, a kisebb fagyok még nem árthatnak nekik, a múzeumigazgató reményei szerint a komolyabb fagyok beálltáig, védett helyre kerülhetnek az értékes leletek.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását