2024. április 29. - Péter

Átadták a leghosszabb hidat

Németország leghosszabb hídját avatták fel a hét végén, amely az észak-német Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományt - azaz a szárazföldet - köti össze az idegenforgalmáról nevezetes, Balti-tengeri Rügen-szigetével. A hidat felavató Angela Merkel kancellár k
2007. október 21. vasárnap 21:14 - Hírextra

Másrészt azért, mert az nemcsak a szárazföldet, hanem egyben saját, stralsundi választói körzetét is összeköti a festői szépségű idegenforgalmi központtal, amely az elmúlt években népszerűsége ellenére - vagy inkább amiatt - csakis rendkívüli áldozatok és hosszú várakozás árán volt megközelíthető.

Nem véletlenül nevezte az építészet mesterművének a "Rügen-hidat" szombati megnyitó beszédében a kancellár a több mint ezer meghívott és csaknem ötezer kíváncsiskodó egybegyűlt jelenlétében. Az ugyanis hat egymásba illeszkedő hídból és egy gátból áll, amely mellett párhuzamosan még egy vasúti híd is fut. Az építéshez 180 ezer tonna betont és 22 ezer tonna acélt használtak fel.

A híd három sávon biztosítja majd a "vérkeringést" Németország szárazföldi része és Rügen-szigete között, a három sávból kettőt mindig a nagyobb forgalom irányába nyitnak majd meg, azaz vagy Rügen, vagy pedig Stralsund felé. A szakértők arra számítanak, hogy az új híd naponta átlagosan 22 ezer jármű "áteresztését" biztosítja majd, de csúcsidőben akár 30 ezer autó is használhatja azt. Ily módon pedig vége lesz a hosszú várakozásoknak, a hatalmas dugóknak, amely eddig a "régi" Rügendammon alakult ki. Szombaton azonban mindennek ellenére mégis óriási tolongás volt az új hídon, igaz csak azért, mert az ünnepség keretében több ezren gyalog keltek át a szigetre.

A híd amúgy 125 millió euróba került, 20 millióval többe, mint azt eredetileg tervezték, s a költségeket a szövetségi kormány állta. Németországban mégis mindenki örült, mindenki büszke volt, s a Mecklenburgból származó Merkel kancellárt sem vádolta senki azzal, hogy "minden szentnek maga felé hajlik a keze."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását