2024. május 3. - Tímea, Irma

Megszületett az EU reformszerződése

Lisszabonban péntekre virradó éjjel az Európai Unió vezetői kompromisszumra jutottak a reformszerződésről. A Hollandiában és Franciaországban 2005 tavaszán népszavazáson elvérzett Alkotmány örökébe lépő reformszerződés biztosítja az EU hatékonyabb működés
2007. október 19. péntek 10:22 - Hírextra
A 2009-ben hatályba lépő reformszerződés egyebek mellett radikálisan szűkíti a tagállamok vétójogát, szélesebb hatáskörrel ruházza fel az Európai Parlamentet.

Újdonság, hogy a félévente rotáló uniós elnökség szerepét a jövőben az Unió elnöke veszi át, aki két és fél évig tölti majd be ezt a posztot. Ugyancsak kineveznek egy külpolitikai főmegbízottat, akinek feladata lesz elősegíteni, megjeleníteni az unió közös kül - és védelempolitikáját.

A szerződés tartalmáról már a júniusi EU-csúcson megszületett a megállapodás a tagországok között, Lisszabonban a pontos szöveget hagyták jóvá. A megállapodás azután történt, hogy sikerült megoldást találni néhány tagállam külön kívánságára.

Így mindenekelőtt Varsó követelésére, amely el akarta érni, hogy a reformszerződés tartalmazza a "majdnem blokkoló kisebbség" pontos intézményét. Ennek lényege, ha egy döntést ugyan megakadályozni nem sikerül néhány ország összefogásával, ám blokkolásuk éppen csak hogy elmarad a szükséges szavazattól, akkor kapjanak további két esztendőt a viták lefolytatására. Az úgynevezett Ioannina formula eddig is érvényes volt, ám a két esztendős halasztás nélkül, továbbá hivatalosan nem volt része az alapszerződésnek. A kompromisszum lényege, hogy a varsói követelést egy jegyzőkönyv formájában csatolják az alapszerződéshez - így annak továbbra sem része, ám maga az alapszerződés kimondja, hogy az Ioannina formulát csak az összeg tagország beleegyezésével módosíthatják.

További vitás kérdés volt az Európai Parlament (EP) képviselői helyek újraelosztása. Olaszország nem volt hajlandó elfogadni, hogy a jövőben immár kevesebb hellyel rendelkezik, végül is sikerült további egy helyet kapnia. Itt is sajátos megoldás született. A 750 képviselő körét nem bővítik, ám az EP elnökének személyét nem számítják ebbe a létszámba - neki ugyanis eddig sem volt szavazati joga - és az ily módon felszabadult mandátumot kapta meg Olaszország.

Szófia elérte, hogy az uniós közös pénz, az euró helyesírásába felkerül a bolgár evró változat is.

A pénteken végetérő csúcs a globalizáció kihívásaira adandó uniós válaszról szóló vitával folytatódik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását