2024. május 5. - Györgyi

Közlekedési káosz a sztrájk miatt

Közlekedési káosz alakult ki csütörtökön Franciaországban a 24 órás sztrájk miatt. Nem jártak a vonatok, a párizsi busz- és metróközlekedésben pedig csak minimális szolgálatatást nyújtottak. Sokan otthon maradtak, mások gyalog vagy bicklivel mentek munkah
2007. október 19. péntek 07:28 - Hírextra
Több párizsi múzeumot zárva találtak a turisták, köztük a Musee d'Orsay-t és a Louvre nagy részét is. A párizsi opera törölte csütörtök esti előadását, mivel az energiaszektorban is sztrájkolnak.

A kormány közben közölte: nem hátrál vissza, átalakítja a nyugdíjrendszert, amelynek előnyeit több mint másfélmillió munkás élvezi, ők főleg az energiaszektorban és a közlekedésben dolgoznak. A szociális egyenlőség jegyében Nicolas Sarkozy francia elnök a munkában töltendő évek számát a jelenlegi 37 és félről 40-re akarja emelni, amely közelebb van a közszféra egyéb területein és a magánszférában dolgozókéhoz. Bizonyos vasúti munkások most akár már 50 éves korban teljes nyugdíjjal visszavonulhatnak.

A sztrájk Sarkozy hivatalba lépése óta a legnagyobb kihívás az elnök számára. Épp csütörtökön jelentette be az Elysée-palota, hogy az elnöki pár, Nicolas és Cecilia Sarkozy elváltak. A szocialisták kritizálták az Elysée-palotát, amiért Sarkozy válását épp a munkabeszüntetés kellős közepén jelentette be.

Most ötszázezren (közlekedési munkások, az energiaszektor dolgozói, halászok, bányászok és parlamenti képviselők) fizetnek a speciális nyugdíjkasszájába, viszont 1,1 millióan kapnak belőle ellátmányt, így ez évente a francia adófizetőknek 7 milliárd dollárjukba (nagyjából 1190 milliárd forintba) kerül.

A sztrájk társadalmi támogatottságát illetően a közvéleménykutatások adatai ellentmondóak: az egyik szerint a franciák 61 százaléka úgy véli: a munkabeszüntetés nem jogos. Egy másik felmérésből viszont az derül ki, hogy a franciák 54 százaléka üdvözli a megmozdulást.

Utoljára Alain Juppe francia miniszterelnök próbálta megváltoztatni a második világháború után létrehozott nyugdíjrendszert 1995-ben, de többhetes sztrájk után végül visszalépett ettől a tervétől.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását