2024. március 29. - Auguszta

Távoli fények

Az ősi japán kultúra európai hatásait bemutató Távoli fények - közelítő színek című kiállításhoz kapcsolódóan a Móra Ferenc Múzeum egy távol-keleti legendára építő békeakciót hirdet főként gyermekek, diákok, s minden jószándékú ember számára.
2007. október 18. csütörtök 13:45 - Hírextra


Medgyesi Konstantin elmondta, hogy a kezdeményezés az ősi japán legendán túl egy japán kislány felemelő történetére támaszkodik. Szasaki Szadako kétéves volt, amikor szülővárosát, Hirosimát atomtámadás érte. 1955-ig, tizenkét éves koráig jó erőnek örvendett, erős, sportos kislány volt. Abban az évben egy futóversenyre gyakorolva egyszerre rosszul lett, megszédült és a földre esett. Az orvosok leukémiát állapítottak meg nála, amely az atombomba utóhatásaként jelentkezett.

A kórházban egyik barátnője egy ősi japán legendát mesélt Szadakónak, miszerint az, aki ezer papír darumadarat hajtogat, annak valóra válik egy kívánsága. Szadako azt remélte, hogy ha elkészíti az origamimadarakat, akkor meggyógyulhat, ezért nekilátott a munkának. A papírhajtogatást kórházi kezelése nyolc hónapja alatt egyetlen napra sem adta fel. Mindvégig hitt és bízott.
Halála napjáig, 1955. október 25-ig 644 darumadarat sikerült elkészítenie. Az ezer darabhoz még hiányzó darumadarakat barátai fejezték be és helyezték mellé a sírjába. Szadako személye előbb Japánban, majd később szerte a világban békeszimbólummá vált. Barátai előbb leveleit gyűjtötték egybe és adták ki könyv formájában, majd országos gyűjtést indítottak egy olyan szoborpark felállítására, amely Szadako és minden, az atombomba pusztításának áldozatul esett kisgyerek emlékét őrizné. Több mint háromezer japán iskolából érkeztek felajánlások és levelek a szoborpark megvalósítására. A Hirosimai Békeparkot végül 1958-ban avatták fel. Világszerte a mai napig gyerekek ezrei hajtogatnak darumadarakat és küldik el békeüzeneteiket Szadako szobrához.

A Móra Ferenc Múzeum azt szeretné, ha szerte az országból, de természetesen főként Csongrád megyéből és Szegedről origami darumadarak százai érkeznének a közgyűjteményhez. A szegedi muzeológusok bíznak benne, hogy összegyűlik ezer daru és akkor a Móra Ferenc Múzeumnak teljesülhet egy kívánsága. A tervek szerint december 8-án rendezik meg a darumadarak napját, amikor a beérkező origamikat felfűzik, és ezek egy részét eljuttatják Japánba, Szadako sírjára - tudatta a szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását