2024. május 3. - Tímea, Irma

Az önkormányzatok feladatairól tárgyaltak

A megyei önkormányzatoknak a feladataikkal arányos finanszírozását várja a kormányzattól Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, aki erről Pécsett beszélt csütörtökön.
2007. október 18. csütörtök 13:50 - Hírextra


Jelenleg a költségek olyan alacsony finanszírozása tapasztalható, mellyel óhatatlanul abba a helyzetbe kerülünk, hogy egy korrekt költségvetés kidolgozása helyett kénytelenek vagyunk azon gondolkodni, mekkora hiteleket szabad felvennünk - mondta a fideszes politikus a baranyai önkormányzat "Európában a megye" című konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón.

Ódor Ferenc, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat elnöke is egyben, úgy vélte: "rövidlátó politikai szándékok miatt nem lehet mindenestől tönkretenni az önkormányzati rendszert (...). Megfojtani, aztán rámutatni, nézzék, nem képes ellátni feladatát".

Hangsúlyozta, hogy a megyéknek olyan, a törvények és az alkotmány szabta, át nem adható feladataik vannak, mint az oktatás, az egészségügyi és szociális ellátás, melyeket mindenképpen el kell végezniük.

A feladatokról, a hatáskörökről és a területi egységek nagyságáról lehet értelmesen vitatkozni, de a megyékre, mint az önkormányzati rendszer középszintjére feltétlenül szükség van. Legalábbis addig, amíg ennél jobb alternatívát nem tudnak felmutatni - hangsúlyozta a politikus.
Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat kereszténydemokrata elnöke azt mondta, hogy számítások szerint 2005-2007 között 13,4 milliárd forinttal csökkent a megyei önkormányzatok működési célú központi költségvetési támogatása. Ebből 10,3 milliárdot, 2006-2007 között vontak el, s várhatóan jövőre sem lesz jobb a helyzetük.

Ódor Ferenc ehhez hozzátette: a tavalyi választásokat követően 10 milliárd forintot vontak meg a megyei önkormányzatoktól arra hivatkozva, hogy "túlvállalták" magukat. Emellett érzékenyen érintette őket, hogy az illetékhivatalok átkerültek APEH-hez, emiatt 50-300 millió forint forrástól estek el.

Az egyik legnagyobb költségvetésű, mintegy 40 milliárd forintból gazdálkodó borsodi önkormányzat az évet másfél milliárd forint mínusszal kezdte, december végére ennek a triplájával számol - jegyezte meg a fideszes politikus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását