2024. április 29. - Péter

Karácsonyig folytatódnak a tárgyalások

Karácsonyig folytatódnak a tárgyalások a szaktárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között a tandíjról - jelentette be Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a Felsőoktatási Kerekasztal csütörtöki ülése után. A HÖOK elnöke
2007. október 18. csütörtök 19:42 - Hírextra

Manherz Károly kifejtette: a kerekasztal ülésén szakértői csoport létrehozásáról állapodtak meg a hallgatókkal.

Ez a szakértői testület tekinti át a hallgatók most "még vázlatos javaslatát", hogy annak beépítése a jelenlegi rendszerbe mit jelentene az állami felsőoktatási intézményekben.

Hangsúlyozta: időhúzási szándék nincs, mert szorít az idő, hiszen a jelentkezési határidő a felsőoktatásban a jövő szeptemberi képzésekre 2008. február 15-én jár le.

Manherz Károly megerősítette, hogy a képzési hozzájárulásból befolyó összeggel az intézmények rendelkeznének, s annak meghatározott hányadát ösztöndíjakra, fejlesztésekre kellene fordítani.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke közölte: a tandíj eltörlését szeretnék karácsonyi ajándékba adni a hallgatóknak. Valóban szorít az idő - mondta a hallgatói vezető, hozzátéve: abban egyetértés van, hogy minőségi felsőoktatásra van szükség Magyarországon.

Kitért arra, hogy ha a költségvetési törvény módosításával biztosítani tudják, hogy a diákok legjobban teljesítő 15 százalékának ne kelljen tandíjat fizetnie, akkor a jogszabályba a 100 százalék is, azaz a tandíjmentesség is beépíthető.

Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt mondta, hogy a HÖOK javaslatát nem tekintik alternatívának, az a képzési hozzájáruláshoz vezető út egyik lépcsője lehet.

Óriási tévedésnek nevezte, ha valaki azt gondolja, hogy a tandíj célja a pénzszerzés. Nem ez a bevétel fogja az intézmények gondjait megoldani, hiszen ez a tétel csupán a bevételek 1-2 százalékát teszi ki - közölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását