2024. április 29. - Péter

Feladta magát a Ptolemaiosz-világtérkép tolvaja

Jelentkezett a Buenos Aires-i rendőrségen az a férfi, aki a gyanú szerint ellopott egy 100 ezer eurót érő ókori görög világtérképet a spanyol Nemzeti Könyvtárból.
2007. október 18. csütörtök 06:42 - Hírextra

A 60 éves férfi magával vitt a rendőrségre több dokumentumot, amely valószínűleg a madridi gyűjteményéből származik - jelentette be Milagros del Corral, a könyvtár igazgatója.

Klaudiosz Ptolemaiosz ókori görög földrajztudós világtérképe mellett további 18 dokumentum tűnt el korábban a spanyol Nemzeti Könyvtárból. Az esetbe belebukott az előző igazgató, Rosa Regas. A 74 éves asszonyt az a vád érte, hogy elhallgatta a lopásokat, ezért aztán végül lemondott.

A térkép a múlt héten előkerült, az FBI foglalta le egy New York-i gyűjtőnél. Ptolemaiosz Földrajz című művének 1508-as római kiadásához készült, becsült értéke 100 ezer euró (25 millió forint).
A spanyol rendőrség most szakértőket küld az argentin fővárosba, hogy megvizsgálják az ottani kollegáknak átadott dokumentumokat.

A feltételezett tettes uruguay-i származású, állítólag történész. 2004 és 2007 között kutatott hivatalos engedéllyel a könyvtárban. A gyanú szerint egy becsempészett papírvágó késsel különböző kötetekből több térképet és más dokumentumot kivágott, majd nyomtalanul eltűnt Madridból. A rendőrség nem zárja ki, hogy valójában nem is történész és hamis igazolvánnyal jutott be a könyvtárba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását