2024. április 28. - Valéria

Csökken az olaj

Az olajkészletek csökkenése, s az ezzel párhuzamos olajár-emelkedés miatt kulcsfontosságú lehet az a felfedezés, amelyről a Science et Vie című francia tudományos havilap számolt be: amerikai kutatók kidolgozták a módszert, hogy műanyagból mikrohullámú su
2007. október 18. csütörtök 09:47 - Hírextra
A mikrohullámú sugárzás ugyanis - persze megfelelő frekvenciákat használva - elemeire bontja azokat a hosszú vegyületláncokat, amelyek a műanyag és a gumi alkotóelemei. E folyamat révén a tudósok gázt és olajat kaptak végeredményként: ráadásul a gáz egy részét fel lehetett használni az átalakítást végző gép energiaszükségletének biztosítására. A francia lap beszámolója szerint a kutatók 9,1 kilogramm használt autógumiból 4,54 liter olajat, 1 kilogramm acélt és 3,4 kilogramm szenet - valamint 1,42 köbméter újrahasznosítható gázt kaptak.
A Global Resource Corporation nevű cég kutatói az alkimisták régi vágyát váltották valóra ezzel az anyag-átalakítással. Igaz, elődeik aranyat akartak készíteni, míg ők "csak" olajat állítottak elő: de figyelembe véve, hogy milyen kulcsszerepet játszik az olaj napjaink gazdaságában, s milyen jelentősége lesz a jövőben, amikor a készletek kimerülnek majd, az eredményt semmiképp sem szabad lebecsülni... Ráadásul a módszer környezetvédelmi szempontból is nagy előrelépést jelenthet, hiszen nem pusztán azokat a használt autógumi-lerakatokat lehetne felszámolni, amelyek gombamód szaporodnak az egész világban, hanem például a rézdrótokat körbevevő műanyagborítás is feldolgozhatóvá válna.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását