2024. április 26. - Ervin

Boross Péter: a polgárőrség a haza igazi szolgálata

Mintegy 80 polgárőr, megyei és települési egyesület vezetője, illetve tag vehetett át kitüntetést, elismerést, miniszteri, rendőr-főkapitányi, határőrizeti dicséretet, dísztőrt, vagy tárgyi jutalmat csütörtökön Budapesten az 1956-os forradalom és szabadsá
2007. október 18. csütörtök 15:00 - Hírextra

A több mint 80 ezer tagjával a legnagyobb magyarországi civil szervezetnek minősülő Országos Polgárőr Szövetség rendezvényén a hagyomány szerint megemlékezést tartó Boross Péter volt miniszterelnök "a haza igazi, érdek nélküli szolgálatának nevezte a polgárőrséget, hangsúlyozva, hogy a szervezet tagjai az állampolgárok biztonságát védik, így azt, hogy bezárt ajtójukat hazaérve is zárva találják.

A politikus 1956-ról szóló megemlékezésében arra tért ki, hogy a török hódoltság után minden évszázadban, 1703-ban, 1848-ban és 1956-ban is kitört a szabadságvágy az idegen hatalmak megszálló katonái, az elnyomás ellen.

Boross Péter az 1956-os forradalmat szívdobbanásnak, egy történelmében, öntudatában, önérzetében meggyalázott, megalázott nép dühkitörésének nevezte.

Piros Attila, az igazságügyi és rendészeti tárca rendészeti szakállamtitkára úgy értékelte a polgárőrök tevékenységét, hogy azok részt vesznek a bűnmegelőzésben, a közbiztonság védelmében, a határőrizetben, a tűzvédelemben és a katasztrófa elhárításban, tehát a teljes köznyugalmat szolgálják.

Piros Attila, valamint Túrós András nyugállományú dandártábornok, az OPSZ elnöke adták át az elismeréseket és jutalmakat a megyei polgárőr szövetségek javaslata alapján.

A legmagasabb polgárőr kitüntetésben, a Kopácsi Sándor 1956-os budapesti rendőrfőkapitányról, a forradalom után Kanadába emigráló, majd magyarországi polgárőr szövetség első tiszteletbeli elnöki funkcióját betöltő néhai rendőrtábornokról elnevezett emlékrendet megkapta Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány, illetve Papp Károly dandártábornok, a rendőrségi biztonsági szolgálat vezetője is.

A díszünnepség utáni fogadáson pohárköszöntőt mondó Gál Zoltán szocialista országgyűlési képviselő, volt házelnök, illetve egykori belügyminiszter a kamaszkorában átélt 1956-os forradalom azon résztvevőihez hasonlította a polgárőröket, akik a betört üzleti kirakatok mellé álltak és védték az értékeket, rendezett csapatokba szervezték a kenyérért sorban állókat, hogy minél többen jussanak hozzá, illetve az, aki biztonságos helyre kísért egy, a lövöldözésben leányát kereső, síró idős nőt.
Gál Zoltán szerint a polgárőrök abban is példaértékűek, hogy nem lehet mindent az államtól várni, fontos szerepe van az egyéni, valamint a kisebb és nagyobb közösségi felelősség vállalásnak is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását