2024. május 25. - Orbán

Fidesz: ha a kormány enged a biztosítók követeléseinek, az gazemberség

Ha a kormány enged a biztosító társaságok követeléseinek, akkor "gazemberséget követ el" - mondta Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. október 17. szerda 13:06 - Hírextra

Az ellenzéki politikus arra a sajtótájékoztatón is kiosztott dokumentumra hivatkozott, amely szerint az egészségbiztosítási piacra belépő társaságok azt kérik, hogy az állam garantálja számukra a profitot, biztosítsa a bevételi és kiadási oldal egyensúlyát, és korlátozza a szolgáltatásokhoz való hozzáférést.
A tízpontos, "Biztosítói álláspont" címet viselő dokumentum szerint akkor van értelme az üzleti biztosítók bevonásának a rendszerbe, ha a létrejövő biztosítókban meglesznek az üzleti döntéshozatal feltételei, meghatározzák az "alapcsomag" tartalmát, ami azt jelenti, hogy az államnak ki kell mondania: nem lesz teljes és korlátlan a hozzáférés a szolgáltatásokhoz, és a társaságok piacra lépésének feltétele a rendszer kiszámítható és elfogadható mértékű kockázata.

Az anyagban arról is olvasni lehet, hogy a biztosítóknak csak úgy érdemes a rendszerben részt venniük, ha tényleges cselekvési szabadságot kapnak például a szerződéskötésben, a protokollokban, a betegirányításban, ezen kívül többletfeladataik (ügyfél írásbeli tájékoztatása, szolgáltatók minősítése, ügyfélszolgálati hálózat) ellátását a költséghányadban ismerik el. Politikai garanciát kérnek továbbá - nominális értéken - arra az összegre, amelyet befektetnek a rendszerbe, az új vállalatok indulásáig, amennyiben a társaságok a működés első öt évében úgy döntenének, hogy tulajdonrészüket értékesítik.

Mikola István kérdésre válaszolva nem kívánta megnevezni, hogy mely biztosítók állították össze az anyagot. Hozzátette: a biztosítók rejtőzködnek. Mint fogalmazott, eddig egyetlen biztosító sincs, aki "arccal" vállalná, hogy részt vesz a rendszerben.

Az ellenzéki politikus ismét kinyilvánította, hogy amennyiben a Fidesznek lehetősége lesz, visszaállítja a nemzeti kockázatközösségen alapuló szolidaritási rendszert. A párt jogászai már kidolgozták a lehetőségét annak, hogyan lehet - mint fogalmazott - "visszacsinálni" a rendszert.
Kiemelte: ha a kormány elfogadja a fenti követeléseket, akkor a biztosítótársaságok "mögé áll", lemondva ezzel az emberek gyógyulási biztonságáról, ami gazemberség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását