2024. április 29. - Péter

A bölcsőhalál a dohányzástól

Újból igazolódott az közvetlen összefüggés az anya dohányzása és a bölcsőhalál között - olvasható a BBC News honlapján. A csecsemőjüket bölcsőhalál következtében elvesztett anyák csaknem 90 százaléka dohányzott a terhesség ideje alatt - többek közt ezt mu
2007. október 17. szerda 10:47 - Hírextra

Számos kutatás fényt derített már a dohányzás és a csecsemőkori hirtelen halál közti közvetlen összefüggésre, ám az újabb vizsgálat mind a szülés előtti, mind a szülés utáni dohányzás hatásának még pontosabb felmérésére irányult.

Az Early Human Development szakfolyóirat számára írt tanulmányukban a szakemberek rámutattak arra is, hogy az újszülött számára minden dohányfüstben eltöltött órával egyre növekszik a bölcsőhalál veszedelme.

Az utóbbi időben számos bölcsőhalál vált elkerülhetővé azzal a módszerrel, hogy a kisdedet a hátára fektetik, és 30-ról 20 százalékra csökkent a dohányzók aránya is a terhes nők körében. A hirtelen csecsemőhalál számának csökkenése mellett így 57-ről 86 százalékra emelkedett azon elhalálozások aránya, amelyek a várandós mama cigarettázásának tulajdoníthatók.

Ha egyetlen nő sem dohányozna terhesség alatt, a bölcsőhalál mintegy hatvan százaléka megelőzhető lenne - hívták fel a figyelmet a brit szakemberek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását