2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Műholdas bálnavizsgálat

Állatbarát módon, műholdas technológia segítségével készül vizsgálni a Csendes-óceán déli medencéjében a púpos bálnákat a Greenpeace. Nincs szükség arra, hogy kutatási célból leöljék a bálnákat - üzente a napokban Japánnak a természetvédelmi szervezet.
2007. október 15. hétfő 09:02 - Hírextra

A Rarotonga és Új-Kaledónia vizein élő púpos bálnákat adókkal látták el ebből a célból - közölte Mike Hagler, a Greenpeace új-zélandi szervezetének munkatársa. Ennek segítségével adatokat gyűjthetnek a bálnák mozgásáról, életterük kihasználásáról és populációjuk struktúrájáról.

A bálnák ilyen megjelölésével tudományos adatokat szerezhetnek továbbá a bálnák migrációjáról a táplálékot biztosító déli óceánig "anélkül, hogy akár csak egyetlen szigonyt is kilőnének rájuk". A program annak bebizonyítására szolgál, hogy a bálnáknak nem kell a tudomány érdekében elpusztulniuk. A japán "tudományos kutatás" elmúlt húsz esztendejében bálnák ezreit ölték meg, de a tudományos adatok minősége és helytállósága feltűnően alacsony - mutatott rá Hagler.

A Greenpeace szerint Japán az idén ötven púpos bálna, ötven finn bálna és 935 törpe bálna elpusztítását tervezi. A leölt bálnák húsát szokás szerint piacra viszik és Japánban mint ínyencséget eladják, de akár iskolai konyhák is megveszik. A japán bálnavadász flotta előreláthatólag novemberben fut ki a Csendes-óceán déli medencéjébe.

Hideki Moronuki, a tokiói halászati hivatal képviselője szerint a Greenpeace által szorgalmazott vizsgálati módszer nem eléggé eredményes.

Több környezetvédelmi szervezet is ellenzi bálnák vizsgálati célokra történő lehalászását, de Japán azzal érvel, hogy szükség van rá a bálnapopuláció keretek közt tartásához, valamint a bálnák szaporodásának és táplálkozási szokásainak tanulmányozásához.

Tavaly a Csendes-óceán déli medencéjében folyó japán bálnavadászatnak idő előtt véget vetett, hogy a flotta szerelő hajóján tűz ütött ki és a személyzet egy tagja életét vesztette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását