2024. április 24. - György

Luxus-áfacsalás

Luxusautók behozatalával kapcsolatos adócsalásra szakosodott bűnözői csoportot derített fel a vám- és pénzügyőrség a múlt héten szerdán; az elkövetők 169 jármű után nem fizették meg a félmilliárd forint áfát.
2007. október 15. hétfő 14:51 - Hírextra
Nagy János altábornagy, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint az elkövetők egy budapesti székhelyű, luxusautókat értékesítő gazdasági társaságot működtettek.

A járműveket Németországban más magyar személyek nevére alapított gazdasági társaságok nevében vették, majd a Magyarországra történt szállítás után papíron "átfuttatták" magánszemélyeken, hogy így bújjanak ki az áfa-fizetési kötelezettség alól. Az autókat ezt követően eladták ennek a budapesti gazdasági társaságnak, amely már áfával növelt áron értékesítette az autókat - mondta Nagy János.

Az elkövetők a jelenlegi adatok szerint 169 nagy értékű gépkocsit hoztak be az országba, és nem  fizették be ezek után az áfát. Ezzel 527 millió forint kárt okoztak az államnak. A vám- és pénzügyőrség 55 nyomozója múlt héten szerdán, egy összehangolt akció keretében Budapesten és Pest megyében 15 helyszínen végzett házkutatást, és ekkor foglalták le a sajtótájékoztatón bemutatott 28 nagy értékű gépkocsit is, összesen 300 millió forint értékben. A lefoglalt autók közül a legértékesebb egy Maybach, aminek az értékét 60-70 millió forintra becsülik.

A házkutatások során 2,5 millió forint készpénzt is lefoglaltak a nyomozók. Az elkövetői kör vagyonának felkutatása még folyamatban van - tette hozzá a parancsnok.Hozzátette: a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az autókereskedő cég vezetőjét és két társát. Körözést adtak ki a luxusautók behozatalában és a legalizáláshoz szükséges okmányok készítésében közreműködő 29 éves Ambach Ferdinánd ellen is.

Nagy János kérdésre válaszolva elmondta: az akció a vám- és pénzügyőrség "saját felderítése volt". Az autók sorsát firtató kérdésre pedig azt mondta, a büntetőeljárás lezárulta után vélhetően árverésen értékesítik azokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását