2024. április 29. - Péter

A Zefi visszatér

„Kitartó, fáradhatatlan, nem ismer lehetetlent, igazi érző lélek (...) szereti a kihívásokat” - olvasható Zeffer András honlapjának nyitóoldalán. Valamennyi felsorolt erényére szüksége volt a zenésznek, amikor tavaly nyáron orvosa közölte vele
2007. október 15. hétfő 16:02 - Hírextra
Ha valakiről, rólad igazán elmondható, hogy másodszor is megszülettél. Jóformán mindenkit sokkhatásként érne a hír, hogy napjai vannak hátra az életből. Mi előzte meg ezt a diagnózist?

Gyakorlatilag semmilyen előzménye nem volt. Tavaly júniusban a Balatonra utaztunk a családdal, hogy a hosszú, munkával töltött évtizedek után végre együtt legyünk, a nyarat tényleg úgy töltsük, ahogy kell. Mindjárt a nyaralás elején tapasztaltam, hogy sokkal fáradékonyabb vagyok, mint korábban. Például mikor összeszedegettem a cseresznyét meg a meggyet a kertben, tiszta víz lett a pólóm, és ehhez hasonló minimális tünetek jelezték, hogy valami nincs rendben. Fájdalmaim nem voltak. Felhívtam a háziorvosomat, hogy a nyaralást megszakítva amúgy is felmegyek Pestre, beugrom hozzá, nézze meg, mi van, aztán irány vissza, a Balatonra.
Július 12-én még felléptem Balassagyarmaton, 14-én mentem a vizsgálatra, készített is egy vérképet, aztán hazamentem. Másfél óra múlva hívtak telefonon, hogy azonnal menjek vissza, mert elképesztő vérképzőszervi megbetegedés van kilátásban. Megijedtem, hogy nem tudok visszamenni a Balatonra.
A leletek alapján úgy nézett ki, hogy akut leukémiám van, azonnal be kellett feküdnöm a Szabolcs utcai kórházba Dr. Masszi Tamás osztályára, aki az őssejt transzplantációs osztályt vezeti.

Mit tudtál addig a leukémiáról?

Zeffer Andrásról
Zeffer András a P. Mobil billentyűseként vált ismertté. (Már amennyire ezzel manapság ismertté lehet válni.) Később a Tunyogi, majd csak simán a the Rock Bandben folytatta a zenélést. Tele volt tervekkel, éppen a legutoljára felvett akusztikus albumot akarta bemutatni zenekarával és egy vonósnégyessel színházi körülmények között. És akkor támadta meg a leukémia. Gyógyulása után tartotta a tegnapi közönségtalálkozót, hogy elmondja, ez azért nem volt annyira egyszerű, mint ahogy én most leírtam. Meg persze zenéljen is egy keveset, és meséljen a terveiről, hiszen mégiscsak ez az élete.

Ez az egész valahol ott kezdődött, amikor egy kivizsgálás után az orvos közölte vele, négy napja van hátra. Kegyetlen dolog lehet ez, akinek még nem volt része ilyenben, valószínűleg meg sem értheti. A legtöbben ilyenkor összezuhannának, beletörődnének. Mi mást is lehetne tenni? Hát harcolni! Erre végérvényesen elmondása szerint idős szüleitől való elbúcsúzása után döbbent rá. Érezte, hogy nem hagyhatja őket egyedül, küzdenie kell, ahogy bír. A legfontosabb dolognak pedig azt tartotta, hogy utálta, utálja ezt a betegséget. A lehető legjobban gyűlöli, és ezzel próbálta kiűzni magából. Mint kiderült, sikeresen.

Egy másik nem elhanyagolható tényező a felépülésben az emberi kapcsolatok. Legfontosabb támasza a családja, felesége és lánya volt. De rajtuk kívül is rengeteg barátjának köszönte meg név szerint a segítséget, a bíztatást. És még több ismeretlennek, rajongónak, akik telefon, interneten keresztül tették mindezt. Megköszönte még a tavalyi segélykoncertet is minden érintettnek, ami elmondása szerint eddig példátlan volt.

Forrás: surfin.blog.hu
Semmit az égvilágon. Amikor a feleségem meghallotta a hírt, elájult, én viszont ültem tovább nyugodtan a széken. Addig jóformán még náthás sem voltam, nem is foglalkoztam soha a betegségekkel. A reakciókból gondoltam, hogy most komoly lehet a helyzet. Aztán amikor a vizsgálatok elindultak, rájöttem, hogy óriási a baj, hogy halálos beteg vagyok. Megtudtam, hogy a bennem lezajló folyamat elindulását egy génhiba okozza, ami a hajszolt életmód, a folyamatos stressz következtében kerülhet felszínre.

Gondolom, a zenész életforma kiváló alapot biztosít a betegség kialakulásának.

Totális rendszertelenség reggeltől estig, megállás nélkül, évtizedekig. Ha belegondolsz, hogy a nyolcvanas években, amikor a P. Mobillal zenéltem, évente 380 koncerten léptünk fel, de később még a Tunyóékkal, vagyis a TRB-vel is évi 120 fellépésünk volt legalább, és a Rock Banddel is közelítettünk az évi 100 előadáshoz; ez rengeteg.

Szó szerint azt mondta az orvosod – mint a blogodban olvasom –, hogy négy napod van hátra?

Amikor fölvettek a kórházba, megkérdeztem az osztályos orvostól, mi lett volna, ha nem jövök be. Azt válaszolta, hogy körülbelül négy nap múlva összeesett volna az utcán, és percek alatt elvérzett volna valamennyi testnyílásán keresztül.

Milyen kezelés várt rád a kórházban? Mit mondtak az esélyeidről?

Rögtön azt mondták, hogy esélytelen vagyok, annyira rossz állapotban voltam. Egy egészséges embernél a 6-7000 fehérvérsejt szám a normális, nálam 118 ezer daganatos fehérvérsejtet állapítottak meg, ráadásul én a legagresszívabb leukémiafajtát kaptam meg, amelyik napokon belül öl. Abban a stádiumban, amelyben én voltam, már szinte lehetetlen megfogni. A betegség gyorsaságára jellemző, hogy két héttel korábban még nem lehetett volna kimutatni a problémát.

Hogyan élted meg mindezt? Élet-halál közt lebegsz, miközben vár a feleséged, várnak a gyerekeid. Hogy lehet ezt feldolgozni?

Úgy éltem meg a betegségemet, mintha kívülről figyeltem volna magamat. Egy pillanatig sem voltam hajlandó megadni magam a sorsnak. Rögtön az elején úgy álltam hozzá, hogy meg fogok gyógyulni, csak erre túráztattam az agyamat, erre programoztam a szervezetemet. Nem is írtam végrendeletet.

A szeretteid hogyan viselkedtek ebben a helyzetben?

Ha a testvérem nincs, akkor már nem élek, ugyanis ő lett a donor, mivel velem 100 százalékos sejtazonossággal rendelkezett, ami borzasztó ritka; általában 20 százalék körüli azonosság szokott előfordulni. A feleségem, a családom többi tagjának segítsége nélkül nem győztem volna le a betegséget.

Zenésztársak, rajongók?

Leukémia
Fehérvérűség. Az érett, de többnyire kiéretlen fehérvérsejtek kóros felszaporodása a csontvelőben, majd a vérben. A heveny forma drasztikus tünetekkel - láz, fáradtságérzés, a nyirokcsomók megnagyobbodása stb. - jelentkezik, és gyors lefolyású. Az idült forma lassabban fejlődik ki. A leukémia gyermekekben és felnőttekben egyaránt előforduló, rosszindulatú daganatos betegség (a gyermekkori megbetegedés többnyire heveny). Az idült formák ma már egyre inkább egyensúlyban tarthatók.

Forrás: www.hazipatika.com
A zenészek – köztük a tulajdonképpeni vetélytársaim is – példa nélküli összetartást tanúsítottak felém. Tavaly november 5-én adtak egy koncertet a Petőfi Csarnokban, amelynek bevételét a családom megsegítésére ajánlották fel. Hatalmas anyagi megterhelést jelentett a betegségem, amit csak külső segítséggel tudtunk viselni.
Rengeteg erőt adott a rajongók szeretetének áramlása is. Egyikük Amerikában él, de évente egyszer-kétszer hazautazott a koncertünkre. Amikor meghallotta, mi történt velem, naponta felhívott telefonon, hogy bátorítást adjon, ajándékokat küldött. Szinte testvérként szeretjük egymást.

Válsághelyzetben sokan fordulnak istenhez.

Világéletemben vallásos ember voltam, nekem nem most kellett leakasztanom a jóistent a falról, hanem folyamatosan mellettem volt.

Meddig voltál kórházban? Mikor fordult meg a sorsod?

Mintegy 8 hónapig kezeltek a Szabolcs utcában, idén február közepén mehettem haza, és a márciusi kontrollvizsgálat után közölte a professzor úr, hogy meggyógyultam, a szervezetemben nyoma sincs a leukémiának, még molekuláris szinten sem.

Miben kellett változtatnod az életviteledben?

Sok mindenben. Az elmúlt egy évben volt bőven időm átgondolni, hogy kik, mik fontosak számomra az életben, mit kell és mit nem kell komolyan venni miért érdemes, miért nem érdemes küzdeni. Az ősi törvények betartása – például az étrend kialakítása, a pihenés, alvásidő beosztása – rendkívül fontos. A dohányzást 22 évesen abbahagytam, nem iszom. A korábbi munkatempómon változtattam, be kellett látnom, hogy akkor is működik a dolog, ha nem én intézek mindent. A jövőben kevesebb, de nagyobb szabású, színvonalasabb fellépéseket vállalok. Legközelebb október 27-én A legenda visszatér címen adunk koncertet a Petőfi Csarnokban.

Változott a halálhoz való viszonyod?

Igazán nem. Viszont azt tudom tanácsolni a bajba jutottaknak, hogy ne féljenek, és azonnal keressenek tennivalókat a jövőre, alakítsanak ki jövőképet maguknak, lehetőleg abban a pillanatban, amikor például azt mondják nekik, hogy négy napjuk van hátra. Nekem ez segített.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását