2022. november 30. - András, Andor

A feta a görögöké

Október 15-én lejár az öt éves moratórium, ettől kezdve kizárólag a Görögországban gyártott - juhból és kecskéből készült - fetasajt viselheti a feta vagy feta típusú elnevezést az Európai Unióban.
2007. október 14. vasárnap 22:01 - Hírextra
A döntés elsősorban a - tehéntejet felhasználó - dán és német sajtgyártóknak fog minimum eurószázmilliós kiadást okozni azzal, hogy teljesen új márkaneveket kell bevezetniük a piacra.

Az Európai Bizottság 2002-ben döntött úgy, hogy elfogadja Görögország igényét, és - az addigi gyakorlatától eltérve - olyan élelmiszernek is megadja a területi eredetvédelmet, amelynek neve nem egy földrajzi elnevezésből származik - mint például a francia champagne és cognac, vagy a magyar Tokaji esetében. Az EB úgy döntött, hogy a különleges klimatikus viszonyok, és a kecskék, juhok egyedi tartási szokásai adják meg azt az ízvilágot, amelytől a fetasajt egyedülálló. Az újszerű eredetvédelem ellen fellépő országok keresetét az Európai Bíróság 2005-ben elutasította.

Az Európai Bizottság által az átállásra lehetővé tett öt évi moratórium most letelik, a feta hétfőtől csak görög sajt lehet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását