2024. március 29. - Auguszta

Nem lesz ördög az orosz választásokon

Az ördög nem alszik a választási kampány idején sem: az irkutszki területi választási bizottság az érintettek kérésére törölte a 666. számot - amely köztudottan az ördög jelképe - a választási körzetek listájáról, s a decemberi parlamenti (duma) választá
2007. október 13. szombat 14:32 - Hírextra

A város szverdlovszki kerülete lett volna az, amelyre a 666. sorszám jutott volna, de az ottaniak határozottan közölték: nem vállalják.

A legutóbbi választások idején ugyanis először a körzeti választási bizottság addig makkegészséges elnöke halt meg. Aztán egy hét múlva autóbalesetet szenvedett a helyettese, majd szépen sorban a többi tagnak is mindenféle kellemetlensége támadt, a nép meg úgy döntött, hogy fő a biztonság - mondta el Ljudmila Savrenykova, a testület titkára.

Bejelentették a Központi Választási Bizottságnál: vagy megváltoztatják a körzet számát, vagy nem dolgoznak tovább. A testület akkori elnöke, Alekszandr Vesnyakov úgy döntött: inkább ne legyen 666. körzet, de voksoljanak az emberek.

A történet annyira megijesztette a helybelieket, hogy a területi Választási Bizottság idén eleve úgy döntött: nem lesz 666. körzet.

Holott az ortodox egyháznak nincs gondja a 666-os számmal, s úgy véli, az csak azokat ijesztheti, akik a babonák foglyai - mondta erre a moszkvai patriarchátus külkapcsolati sajtószolgálatának vezetője, Mihail Prokopenko.

Ennek ellenére a vészterhesnek tartott szám nem csak a babonás öregasszonyokat meg az irkutszkiakat rémíti: 1999-ben az Oktyabrszkij vasútvonalon megváltoztatták a Moszkva-Osakov között évek óta balesetmenetesen közlekedő 666. számú vonat jelzését, és akkor kapta a 616-os számot az addigi 666-os moszkvai autóbuszjárat is.

A Központi Választási Bizottságnak azóta új elnöke van és összetétele is jócskán megújult, s az újak az irkutszki történet hallatán nem akartak hinni a fülüknek: mint mondták, a számítógépes rendszer nem babonás, és nagy baj lehet abból, ha hiányzik egy sorszám.

De az irkutszkiak nem adták meg magukat, és arra hivatkoztak, hogy legutóbb úgymond a rendszer megértéssel volt irántuk.

Törvényt pedig nem sértenek, ugyanis a helyi választási bizottságok saját belátásuk szerint változtathatják meg szükség szerint a körzetek számát.

Így aztán, noha a régió többi városában van 666. számú körzet, a szverdlovszki kerület lakói keresztül tudták vinni óhajukat. Úgy látszik, ördögük van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását