2024. május 2. - Zsigmond

Jöjjön minden Sándor után egy Klára

Ősszel dönthet a Parlament a női kvótáról. A törvénymódosítást Sándor Klára és Magyar Bálint nyújtotta be. Javaslatuk már az SZDSZ berkein belül is vihart kavart: nem mindenki érzi úgy, hogy szabályozással kéne növelni a női szerepvállalást és szerephez j
2007. október 9. kedd 17:31 - Pálfi Rita

A törvényjavaslat két helyen egyenlítené ki a nemek arányát: a pártok listáján 50-50 százalékos arányú, míg a kormányban minimum egy harmados képviselet illetné mindkét nemet.

Míg elviekben a törvényjavaslat mögé felsorakozott a parlament két nagy pártja, addig az MDF elnök asszonya kétségeinek adott hangot. (És a KDNP sem támogatja). A hétvégén nyílt levélben fordult Magyar Bálinthoz, a törvényjavaslat egyik elkészítőjéhez, melyben 11 kérdésre vár választ a kvóta ügyében.

Levelében többek közt azt hozza fel a kvóta ellen, hogy egy eseteleges pozitív diszkrimináció kapcsán sokakban felmerülhet a nem túl jóhiszemű kérdés: hogy ha támogatni kell őket, akkor bizonyára maguktól nem lennének képesek előrébb jutni. A kvóta így csak a nemi sztereotípiákat erősítené Ráadásul egy irányított, gyorsított kiegyenlítés akár gátat is vethet egy már induló, természetes folyamatnak is. Aggodalmát fejezte ki, hogy a kvótarendszer pozícióra alkalmatlanokat is segíthet előre, betonozhat be. Ami a gyengébb nem képviselőnek megítélése szempontjából sem szerencsés. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen beavatkozás a pártok listájának összeállításába nem sért-e demokratikus alapelveket.


Pedig a magyar népesség nem egyértelműen honanya ellenes: a politikusi népszerűségi listán Sólyom László mellett Dávid Ibolya és Szili Katalin állnak az élen.

Az Európai Unió is felkarolta a szebbik nem ügyét, sőt az ENSZ nők elleni diszkriminációval foglalkozó bizottsága kifejezetten kérte a magyar kormányt a nemek arányának javítására a törvényhozásban. A magyar parlamentben nagyjából minden tizedik széken ül nő, evvel az aránnyal az utolsók közt kullogunk Európában a nemi egyenjogúság területén.

Szeptember 21-én a témáról tájékoztató weboldal indult: a www.noikvota.hu. Itt közlik a törvényjavaslatot támogató közismert személyek és szervezetek listáját is.

Tóth Györgyit a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület elnökét kérdeztük a nyílt levél és a női kvótarendszer kapcsán.

Nem erősítheti-e a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákat, nem kelthet-e olyan benyomást az emberekben, hogy ha támogatni kell a nőket egy ilyen törvényjavaslattal, akkor nem is alkalmasak?

Én azt gondolom, hogy nem szabad összekeverni a sztereotípiákat és a valós társadalmi egyenlőtlenségeket egymással. Én nem is szeretem a pozitív diszkrimináció kifejezést, itt kiegyenlítő intézkedésekről van szó, tehát egy történelmi, társadalmi igazságtalanságnak a kiegyenlítéséről. Ennek az elismerése nem sztereotípiákat erősít, hanem a történelem, a valóság eltagadását akadályozza meg. Két külön dolog azt gondolni, hogy a nők gyengék, vagy valami hasonló (ami lenne egy sztereotípia) és egy másik dolog, ami nem egy sztereotípia, hogy a nőket évszázadok óta hátrányos helyzetben tartja a társadalom, hanem történelmi valóság. Nem véletlen hogy a nemzetközileg ezen a téren leginkább otthon lévő grémium, a CEDOW bizottság (az ENSZ női jogi bizottsága) konkrétan Magyarországnak is ajánlotta kvóta bevezetését, sürgette már 2003-ban is és most újra 2007 nyarán, amikor a Magyar Kormány beszámolt a nők helyzetéről Magyarországon. Ekkor a CEDOW Bizottság válaszában sürgette, azt hogy a kormány tegyen meg mindent annak érdekében hogy a nők emberi jogainak garantálása érdekében a reprezentatív demokrácia valóban reprezentatív legyen ebből a szempontból Magyarországon.

Volt egy ilyen ellenvetés is, hogy tulajdonképpen alkalmatlan emberek kerülhetnek döntő pozícióba egy ilyen kvótarendszerrel.

Mert most csupa alkalmas ember kerül döntő pozícióba? Ezzel azt akarja nekem mondani?

Én most a nyílt levélből szemezgetek…

Ne tegyünk úgy mintha jelenleg nem lennének kvóták A listát hatalmi harcok döntik el az összes párton belül. Vannak különböző hatalmi dinamikák egy-egy párton belül, és ezek döntik el azt is hogy kinek hány embere kerüljön a listára. Tehát kvóta már most is van.


Akkor úgy érzi, hogy a demokratikus alapelveket nem sértené egy ilyen kvóta, mert ennyi erővel már most is sérülnek, ha szigorúan vesszük?

Nem sérülnek most sem, a listákat a pártok állítják össze, ez a választási törvény. Az egyéni választókörzeteket nem érinti ez a javaslat. Csak a listát. Én csak arról szavazhatok, hogy azt a listát akarom-e, de a részleteiről a listának most sem szavazhatok Tehát ez a dolog semmiben nem különbözne. Az jelentene változást, ha a jelenlegi 90 százalékos férfi arány helyett 50-50 százalékos női és férfi arány lenne.

Nem gondolja e úgy, hogy politikai csatározás lesz egy amúgy fontos társadalmi kérdéseket érintő javaslatból?

Én azt gondolom, hogy a politikusoknak az a dolga, hogy csatározzanak egymással. A politikusok különböző érdekeket képviselnek, csak mi még egy fiatal demokrácia vagyunk. Illetve egyes politikusok szívesen operálnak időnként ezzel a bizonyos "nemzeti érdek" dologgal, hogy ők a nemzetet képviselik. Valójában különböző érdekcsoportok vannak, ebben az esetben például a nők és a férfiak érdekei ellentétesek egymással. Lesznek olyanok, akik inkább felvállalják a férfiak érdekeinek a képviseletét, és lesznek olyanok, akik inkább felvállalják a nők érdekeinek a képviseletét. A különbség, hogy jelenleg akik a férfi érdekeket próbálják képviselni, azok ágálnak egy nem demokratikus rendszer fenntartása mellett. Míg azok, akik a női érdekképviseletet vállalják fel ebben a témában, ők az egyenlőség mellett próbálnak érvelni, vagyis hogy ugyanolyan esélye legyen egy nőnek és egy férfinek és ne 10 százalék esélye legyen egy nőnek a férfiak 90 százalék esélyével szemben. Miközben a társadalom fele nő. Fontos azt is megjegyezni, hogy a Fidesz támogatja, az MSZP úgy tűnik, hogy támogatja ezt a javaslatot, tehát én egyedül a KDNP és az MDF részéről hallottam eddig egyértelmű elutasítást. Én inkább pont azt látom, hogy nem a megszokott helyzet áll elő és hogy van, akiket ez egy kicsit dezorientál. Például pont Dávid Ibolya illetve az MDF szereti azt a fajta szerepet elvállalni, hogy itt vannak ezek a gyermeteg módra vitatkozó emberek, miközben ők a felkészült, felnőtt módra politizáló emberek. Így nehéz ebben a helyzetben hangot találni, amikor az MSZP és a Fidesz egyformán támogató a javaslattal kapcsolatban.

Elképzelhető, hogy az MDF-nek azért is ez az álláspontja, hogy ellent mondjon (a nagyoknak)?

Elképzelhető, hogy meg kell találnia a saját hangját ebben a témában. Ugyanis az állítások, amelyek ebben a listában vannak - tehát a Dávid Ibolya-féle kérdések - rendkívül nagy felkészületlenségről árulkodnak a témában. Lehet ezt a dolgot ellenezni, csak nem ezen a színvonalon. Ez tényleg azt mutatja, hogy semminek nem olvastak utána. Ennek a témának ugyanis évtizedes irodalma van. Egy csomó országban már kipróbálták, hatástanulmányok készültek, lehet tudni, hogy különböző helyein a világnak ez a dolog hogyan működik. Egyébként érdekes módon a kereszténydemokraták is tiltakoznak ellene, miközben a német CDU-ban (Kereszténydemokrata Unió) kvóta van.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását