2024. május 12. - Pongrác

Orbán a kisebbségekről is tárgyalt

A szomszédos országok közül Szlovéniával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak - mondta vasárnapi látogatásán Orbán Viktor a szlovéniai Csentén tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.
2007. október 7. vasárnap 18:54 - Hírextra

A Fidesz elnöke magánemberként találkozott a hónap végi szlovéniai köztársasági elnökválasztás egyik jelöltjével, Lojze Peterlével, akit támogatásáról biztosított. Orbán Viktor szerint Szlovénia egyebek között azért is Magyarország példaképe lehet, mert ott már bevezették az eurót mint hivatalos fizetőeszközt.

Ezért is tartja fontosnak, hogy a mindenkori szlovén és magyar politika a feltétlen bizalom hangján tudjon tárgyalni. Az európai Néppárt két alelnökének megbeszélésén több szlovéniai magyar kisebbségi vezető is részt vett. Orbán Viktor jónak, példamutatónak ítéli a szlovéniai magyarok helyzetét:

"A Szlovéniában élő magyar közösségek a többséggel harmonikusan együtt élni tudó közösségek közé tartoznak. Ez nem mondható el Magyarország minden szomszédos államáról. Ezért mi értékesnek tartjuk azt a példát, amit a szlovéniai magyarok és a szlovéniai szlovénok együttműködése mutat." - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán azt is hozzátette, hogy "Mi nem kívánunk felvetni semmilyen kérdést a kisebbségek helyett, de minden kérdést támogatunk, amelyet a kisebbségek vetnek fel."

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, aggasztónak tartja, hogy a Muravidéken egyre kevesebb magyar él, de hozzátette, hogy ez Magyarországra, sőt a Kárpát-medence teljes magyarságára igaz. Ezért azt szorgalmazta, hogy család- és gyermekbarát intézkedésekkel ösztönözzék a magyar családokat arra, hogy minél több gyerek szülessen a magyarok lakta területeken.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását