2024. május 2. - Zsigmond

Pénzt vagy életfogytiglant?

Az utóbbi években egyre kevesebben kapnak büntetésként börtönben letöltendő szabadságvesztést, az elítéltek negyven százaléka csak pénzbüntetést kap - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből.
2007. október 2. kedd 17:33 - Hírextra
Az utóbbi két évben újra növekedni kezdett az ismertté vált bűncselekmények száma Magyarországon. Míg az ezredforduló első évében 450 ezer bűncselekmény került a nyomozók elé, addig a következő években ez a szám lecsökkent, de 2005-től ismét növekedésnek indult. A vagyon elleni bűncselekmények aránya az elmúlt hat évben 70-ről 61 százalékra csökkent, ezeknek 40 százalékát a lopások tették ki. Magyarországon az elmúlt hat évben átlagosan évi 120-130 ezer ember követ el valamilyen bűncselekményt, ezek negyedét Budapesten.

A KSH adatai szerint kiemelkedő az ittas vezetés növekedése: míg 2000-ben 18500 ilyen volt, addig 2006-ban majdnem 21 ezer. Stagnált a súlyos testi sértések aránya és negyedével nőtt a könnyű testi sértéseké. A nyomozók a bűncselekmények egyre nagyobb részét derítik fel: 2000-ben 50, az utóbbi években 60 százalékukat, ám a felderített esetek száma a bűncselekmények típusától függően nagyon eltérő. Az ezredforduló óta a gazdasági bűncselekmények száma 70 százalékkal nőtt, ezeknek csupán felét tudják felgöngyölíteni.

A börtönökben lévő fogvatartottak száma az ezredforduló táján nőtt, majd 2005-ig három éven át lassan csökkent, 2006-ban pedig jelentősen visszaesett. A statisztikai hivatal beszámolója szerint a bűnözők egyre nagyobb hányadát ítélik a bíróságok közérdekű munkára, tízből négyen pedig csak pénzbüntetést kapnak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását