2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ifjúságkutatás kell

Az MSZP szerint nemzeti ifjúságpolitikai stratégiát kellene létrehozni - mondta Török Zsolt szocialista képviselő kedden a parlamentben. Az ifjúság helyzetéről szóló 2005-ös jelentés vitájában a vezérszónokok mindegyike rámutatott arra, hogy Magyarországo
2007. október 2. kedd 18:34 - Hírextra

Török Zsolt hangsúlyozta: 2008-ban ifjúságkutatást kellene indítani, ami felméri a fiatalok élethelyzetét. A demográfiai helyzet évek óta nem javul, éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy ezzel a kérdéssel külön foglalkozzanak - hangsúlyozta a szocialista képviselő.

Ágh Péter fideszes vezérszónok felszólalásában sajnálatosnak tartotta, hogy 2007 végén tárgyalják a két évvel ezelőtti ifjúsági helyzetről szóló jelentést. A kormány által beterjesztett jelentés öncélú, abból nem derül ki, hogy a fiataloknak mire van igazán szükségük, számos pontatlanságot és csúsztatást tartalmaz az anyag - húzta alá az ellenzéki politikus.

Geberle Erzsébet liberális vezérszónok elmondta: a jelentés átfogó képet ad a fiatalok helyzetéről. Az anyag első része egy helyzetkép, szociológiai jelentés, a második rész a kormányzati intézkedéseket sorolja fel - tette hozzá. Az SZDSZ képviselője kitért arra, Európában általános tendencia, hogy kisebb a gyermekvállalási kedv, és kevesebb házasság köttetik. Csak gazdasági intézkedésekkel nem lehet a gyermekvállalási kedvet növelni - tette hozzá. Az SZDSZ támogatja, hogy 2008-ban is készüljön jelentés az ifjúság helyzetéről.

Soltész Miklós, a KDNP vezérszónoka rámutatott: radikális a gyermekszám és a házasságkötések csökkenése. A politikus szerint nem mindegy, hogy élettársi kapcsolatban, vagy házasságban élnek az emberek, mert az meghatározza a gyermekvállalási kedvet. Ennek hatásai az egész társadalmat sújtják majd - jegyezte meg. Komoly problémának nevezte, hogy ha egy család több gyermeket vállal, akkor a társadalmi ranglétrán lecsúszást kockáztatja.

Csáky András (MDF) vezérszónoki felszólalásában hangsúlyozta, hogy a jelentés jól mutatja be az ifjúság 2005-ös állapotát, de az okok feltárása hiányzik az anyagból. A jelentés számos problémára világít rá, így például a demográfiai problémákra. Ennek egyik megoldása lehet, hogy a valóban rászorulókat segítő családtámogatási rendszert kell kialakítani - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa (KDNP) hangsúlyozta: pártja nem támogatja a jelentés elfogadását, mert az felületes, csak lajstromállításra hagyatkozik.

Czomba Sándor (Fidesz) felszólalásában elmondta: olyan feltételrendszert kell teremteni Magyarországon, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el az országból.

Csizmár Gábor szociális és munkaügyi államtitkár zárszavában kiemelte: fontos, hogy tendenciákat, folyamatokat mutasson az ifjúságról szóló jelentés.

Az államtitkár szerint illúzió, hogy a kormány mindent meg tud oldani, a fiatalok problémáit sem képes egyedül orvosolni; az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek és a családnak is van szerepe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását