2024. május 7. - Gizella

Hogy lesz ebből kvalifikáció?

Nehéz helyzetbe kerültek a magyar női párbajtőrözők az olimpiai kvalifikációt illetően azzal, hogy a szentpétervári vívó-világbajnokságon a vártnál hamarabb, a 64, illetve a 32 között búcsúztak.
2007. október 1. hétfő 21:45 - Hírextra

Mivel a vb-n szerzett pontokat hármas szorzóval veszik figyelembe a kvalifikációs sorozatban, a szentpétervári szerepléssel Szász Emese és Hormay Adrien elszalasztotta az esélyt, hogy közel kerüljön Pekinghez, a listán a vb-t megelőzően hátrébb szereplő Mincza-Nébald Ildikó és Nagy Tímea pedig azt a lehetőséget, hogy felzárkózzon. Utóbbi kettő nagyon nehéz helyzetbe került az ötkarikás részvételt illetően.

Ebben a számban a nyári játékokon nem lesz csapatverseny, részvételi kvótát így csak egyéniben lehet szerezni, s nemzetenként maximum két fő nevezhető, de csak akkor, ha mindkettő közvetlenül az élbolyban végez a nemzetközi szövetség (FIE) március végi állapotot rögzítő listáján. Nyolc versenyző kerül első körben a pekingi mezőnybe, de mivel országonként legfeljebb kettőt vesznek figyelembe, elképzelhető, hogy a lista kilencedik, tizedik helyezettje is olimpikonnak érezheti majd magát, ha például az első nyolcban egy-két nemzetből három versenyző szerepel majd a lista elején.
Amennyiben az első kategóriába egy magyar versenyző kerül be, több már nem is indítható majd a játékokon, további nyolc pekingi résztvevőt ugyanis azon nemzetek képviselői közül sorolnak be az ötkarikás résztvevők közé, melyek fentebbről nem szereztek kvótát. Ha magyar nem kerül az élcsoportba - papíron az első nyolcba -, akkor a legjobban pozícionált még nevezhető lesz, amennyiben nem előzi meg kettőnél több olyan európai vívó, akinek országa az első kategóriában nem szerzett kvótát. (A három európai mellé két-két ázsia-óceániai illetve amerikai, valamint egy afrikai kerül az olimpiai mezőnybe a második körben.)

Azon nemzetek, melyeknek egyetlen versenyzője sem kerül be az első két összesítés alapján a pekingi mezőnybe, egy-egy vívóval szerepelhetnek úgynevezett zónaversenyeken. Az európai tornáról három, az ázsiai-óceániairól illetve az amerikairól kettő-kettő, az afrikairól egy párbajtőröző csatlakozik majd a pekingi mezőnyhöz, amely 24 fős lesz.

A vb-t megelőzően Szász ötödik, Hormay 16., Mincza-Nébald 23., Nagy 43. volt a kvalifikációs listán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását