2024. május 19. - Ivó, Milán

Mindenki alá fog írni

Valószínűleg minden tagország aláírja az uniós reformszerződést egy hónap múlva, a lengyelekkel kapcsolatban azonban kételyek merülnek fel - mondta Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) elnöke csütörtökön az MTI-nek.
2007. szeptember 28. péntek 10:17 - Hírextra

Bízom benne, hogy minden tagország aláírja majd a reformszerződést október 18-án, egyetlen eggyel kapcsolatban vannak kétségeim, ez pedig Lengyelország - mondta a távirati irodának Poul Nyrup Rasmussen.

A politikus szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mi történik majd a lengyel választási kampányban, az országban ugyanis október 21-én tartanak előrehozott választásokat.

Akkor oldható meg a probléma, ha a lengyel kormány rugalmas lesz, és felismeri a kérdés fontosságát, csak úgy tudják a tagállamok meggyőzni Lengyelországot, ahogy azt tették korábban Berlinben - fűzte hozzá a politikus.

A szocialista vezető úgy vélte: Gordon Brown brit kormányfő is eltökélt abban, hogy országa elfogadja a megállapodást.

Az MTI kérdésére a politikus hangsúlyozta: a megállapodás mandátuma olyan erős lesz, mint bármilyen más szerződésé, mivel minden nemzeti parlament ratifikálja majd. Ezt követően az Európai Unió több kérdésben tud hatékonyabban fellépni, mint korábban, akár a klímaváltozásról, akár a közel-keleti helyzetről legyen szó.

A reformszerződés tartalmában júniusban állapodtak meg a tagállamok, és az unió soros, portugál elnökségének reményei szerint az október 18-19-i lisszaboni EU-csúcsértekezleten el is lehet majd fogadni a dokumentumot. A szakértői szintű szövegezési munkák során felmerült értelmezési vitákat politikai szinten kell addig elsimítani.

Így például egyelőre nem világos, hogy miként szerepeltetik majd a reformszerződésben az alapjogok chartáját, amellyel kapcsolatban a briteknek fenntartásaik vannak. Azt sem tudni még, a lengyel kormány enged-e azon követeléséből, hogy ne csak a függelékben, hanem fajsúlyosabb helyen utaljanak egyes közös határozatok kisebbség általi megvétózásának lehetőségére.

Lengyelországban a lisszaboni csúcs után néhány nappal tartanak parlamenti választásokat, és egyes uniós tisztségviselők szerint félő, hogy a lengyelek ezért "keménykedni" fognak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását