2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az ENSZ BT aggódik

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hozott szankciókat Burma (Mianmar) ellen szerdai - magyar idő szerint csütörtökre virradó éjszaka - tartott ülésén. A világszervezet 15 tagú testülete csupán "aggodalmát fejezte ki" a délkelet-ázsiai országban az utóbbi napo
2007. szeptember 27. csütörtök 09:02 - Hírextra
A néhány hete kezdődött és tíz nap óta fölerősödött békés tüntetésekkel szemben a burmai rendőrség szerdán már erőszakkal lépett fel: a felvonulók közé lőttek, botokkal támadtak a tüntetőkre, legkevesebb száz embert őrizetbe vettek. Három buddhista szerzetes és egy civil tüntető életét vesztette, sokan megsebesültek a rendőri attakban.

Csütörtök reggel a burmai hatóságok folytatták az erőszakot: egy - más jelentések szerint két - kolostort megrohamoztak, betörték az ablakokat, a szerzeteseket összeverték és nagy részüket - legkevesebb száz papot - elhurcolták. A több tízezres tüntetések élén ugyanis napok óta a nép által rendkívül tisztelt buddhista papok és szerzetesek menetelnek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csupán atrról döntött, hogy "sürgősen" Burmába küld egy különmegbízottat. Az európai országok, az Egyesült Államok és több ázsiai ország is felszólította a burmai katonai rezsimet, hogy tartózkodjék az erőszaktól, de az ország két nagy szomszéfdja, India és Kína csak ennél jóval enyhébben fogalmazott. India "politikai reformokat" sürgetett, Kína pedig "burmai belügynek" minősítette a tüntetéseket és az azok elleni rendőri fellépést.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását