2024. május 20. - Bernát, Felícia

A dohányosok egész teste beráncosodik és megsárgul

A dohányzás nem csupán az arc bőrét öregíti, de a tényleges életkornál ráncosabbá és sárgás szinüvé teszi a nikotin iránti szenvedélyéről lemondani nem tudók egész testfelületét - állapították meg amerikai kutatók.
2007. március 20. kedd 14:23 - Hírextra
A michigani egyetem egy kutatócsoportja a kísérletben résztvevő személyek napfénytől általában védett testtájainak bőrfelületét vizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy az ezeken a felületeken tapasztalható bőrkárosodás mértéke egyenesen arányos a naponta elszívott cigaretták, illetve az átdohányzott évek számával - írta az Archives of Dermatology című tudományos folyóirat, amelyet a CNN amerikai hírtelevízió internetes kiadása idézett.

Korábbi vizsgálatok nyomán az már jó ideje egyértelmű a kutatók számára, hogy a dohányzás hozzájárul az arc bőrének öregedéséhez, azt azonban eddig még nem kutatták, hogy milyen hatása van a cigarettának a környezeti hatásoktól, elsősorban napsugárzástól védett testtájak bőrére.

A kutatók 82, fele-fele arányban dohányzó, illetve nemdohányzó - 22 és 91 év közötti - ember bőrfelületét vizsgálták a napfény ártalmaitól védett testrészeken, így például a jobb kar belső oldalán. Kiderült, hogy a dohányzó 65 éven felüliek bőrén az apró ráncok száma jóval több, mint a nemdohányzókén.

Hasonló eredményre jutottak a kutatók a 45-65 év közötti személyek vizsgálatakor is. A ráncosodás kialakulásában szerepet játszó okokra pontos magyarázatot adni még nem tudtak, korábbi vizsgálatok alapján azonban feltételezik, hogy a bőrkárosodást részben a bőrfelület alsó rétegeiben futó hajszálereik beszűkülése és az érintett terület vérellátásának csökkenése okozhatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását