2024. május 22. - Júlia, Rita

A gyógyászati segédeszköz helyzete kezd tisztázódni

A betegeket, a forgalmazókat és az orvosokat is nagy kihívás elé állította a gyógyászati segédeszközök (gyse) támogatására fordítható költségvetési forrás - ismerte el az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés szakbizottságának szerdai
2007. szeptember 26. szerda 14:07 - Hírextra

Baraczka Mariann az előzményekről elmondta: a rendelkezésre álló 35 milliárd forint arra szorította a tárcát, hogy nagy mértékben csökkentse az gyse-termékek társadalombiztosítási támogatását. Azonban a betegek, a gyógyászati segédeszközt forgalmazók és használók a módosítás kapcsán még tavaly év végén jelezték, hogy a támogatás-csökkentés gondot jelenthet az ellátásban, így a tárca idén augusztusban korrigálta a támogatási mértékeket, ami a szakállamtitkár szerint kielégítő volt.

Az egészségügyi tárca képviselője szerint a gyse-termékekkel kapcsolatban folyamatosan figyelni kell a közgyógyellátási rendszer változásait, e rendszer keretében a felhasználást, továbbá elengedhetetlenül fontos az ellenőrzés.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke a bizottsági ülésen elmondta: a térítési díjak emelkedése jelentős forgalomcsökkenést idézett elő, és ez nem az igények csökkenését jelzi, hanem azt, hogy nagyon sokan nem tudták kiváltani az egyes segédeszközöket. Megjegyezte, hogy a komplex rehabilitációs programot össze kell hangolni a segédeszköz-ellátással, és jobban támogatni azon eszközöket, amelyek a mindennapi, aktív életvitelhez elengedhetetlenek.

Hornyák László, az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége (OEGYFSZ) elnöke a grémium előtt azt mondta: a gyse-ellátás során történtek előrelépések. Hozzátette azonban, hogy a betegek nem tudják megvásárolni a termékeket, és a tárca rendelet-módosítása nem volt átgondolt. Úgy vélte, a jövő évi gyse-kasszába 42-45 milliárd forintra lenne szükség. Hornyák László egyetértett abban a minisztérium képviselőjével, hogy a termékek felhasználását fokozottabban kell ellenőrizni.

A gyógyászati segédeszközök kölcsönzésével kapcsolatban, képviselői kérdésre a minisztérium szakállamtitkára kifejtette, hogy arra jelenleg is van lehetőség, azonban a forgalmazók nem nagyon élnek ezzel lehetőséggel. Baraczka Mariann elmondta: a gyógyászati segédeszköz kassza túlköltése körülbelül 4,1-5 milliárd forint lesz az év végére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását